StoryEditorOCM
Splitvježbanje je spasilo

Našli smo 81-godišnju Splićanku čije je istezanje na ulici postalo hit: ‘U roku keks mogu prilipit nogu na čelo...‘

Piše Lucija Vujnović
29. prosinca 2023. - 07:29

Kaže se “tko hoće nešto, nađe načina, tko neće – nađe izgovor”, a dokaz za to je baka koja se odlučila istegnuti na ulicama Splita držeći se za ogradu i nogama odgurujući zidić. Njezina fotografija objavljena u Facebook grupi “Dnevna doza prosječnog Dalmatinca” postala je pravi hit, a doznali smo o kome se radi i koja priča stoji iza slike.

image

Istezanje na ogradi Facebook Screenshot

Facebook Screenshot/

Ratka Radulović snimljena je dok je bila u svojoj uobičajenoj šetnji koja uključuje minimalno tri kilometra dnevno.

– Imam ja svoj đir, svoj put i stanice na kojima se zaustavim da se istegnem. Naše društvo bi znalo sidit na Bačvicama i pit kavu, a ja bi rekla “neću sidit’”, iskrcaj me, pa bi šetala do njih, popila kratko kavu i šetala nazad. Odem i do grada, to mi je jedan i po kilometar i nazad – objasnila je Ratka, a zna i kakve ograde su najbolje.

image
Paun Paunovic/Cropix

– Istežem se uz ogradu, uvik odaberem one okrugle koje me neće ogrebat, onda stavim noge doli i ajmo... Zezaju me, masu prijatelja mi govori “Ratka, pa kojeg Boga ti radiš”, ali nije me briga. Zna se dogodit da mladost dobro reagira, pa sam tako nedavno naletila na momke koji side i jedan ide do njih i govori mi “bravo, gospođo” – kaže Ratka koja se nada da će možda motivirati i mlađe generacije da se uhvate vježbanja.

– Govore mi dica i unuci “joj, majko, neko ćete slikat”, ja govorim “e pa neka slikaju”. I eto, na kraju i jesu, ali neman pojma ko, ovo su neke druge generacije... Često mi dolazi i sin iz Amerike, pa ide sa mnom. Onda stane iza mene da ne bi pala jer kaže da su to opasne vježbe, a ja mu govorim “ma makni se, Gospe ti, parimo dva redikula” – govori kroz smijeh.

Split smatra dobrim za rekreaciju, no kako je već objasnila, ljudi vole komentirati što nije slučaj u Europi.

– Mene je fasciniralo kad smo davno išli na putovanje u Montpellier u Francusku. Tamo sam vidila da svi nešto trče, šetaju, meditiraju i niko nikog ne gleda i ne obraća pažnju šta ko radi, svi normalno – komentirala je, no svejedno je ništa ne može omesti u tjelovježbi.

image

 

 

Paun Paunovic/Cropix

Ratka danas ima 81 godinu, a s 21 je postala majka.

– S 23 sam već imala dvoje djece, sina i kćer. Dvije godine ranije dobila sam čir na dvanaestercu, a mučili su me i problemi s kralježnicom kad sam imala 31 godinu. Doktorica, diplomirana fizioterapeutkinja, poslala me da snimim kičmu i svaki pršljen je bija načet. S mojim nalazima kralježnice, mislim da se ne bi ni kretala da ne radim vježbe kako bi održala mišiće koji drže kičmu. Sve kreće od toga... – konstatirala je.

– Kad god bi se istezala i radila nešto, ne bi se mogla ni saget, svaki dan san radila vježbe i evo danas mogu u roku keks prilipit nogu na čelo. Morala san očuvat zdravlje da se mogu brinit za svoju dicu, oni su mi alfa i omega svega. Da budem majka i baka kad sam ih već stvorila i, hvala dragom Bogu, to sam bila i još sam. A bilo je faza kad nisam mogla hodat, pa bi čekala muža da napravi đir. Ja iman svoje vježbe, malo po malo gimnastike i eto me – duram!

Sličan stil života vodi i njezin muž Rade Radulović, koji također redovito radi istezanje i šeta, a zajedno su običavali igrati i picigin na Bačama.

image

Rade i Ratka RadulovićPaun Paunović/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix

– Nikad nisam bila za balun, ja sam više za ples i vježbe, ali picigin je pravi gušt i rekreacija. To kad krene, ne možeš prestat, bacala bi se ka luda dok mi nije pukla hrskavica koljena, pa sam morala prestati – pojašnjava.

Različit raspored

Premda imaju iste navike, rasporedi su im malo drugačiji.

– On isto radi vježbe, ali napravi sve dok ja još ležim. Rade izađe prije mene, a dok on dođe kući, ja sam već skuhala ručak, pa ja izađem oko podne i oko 15 ručamo – otkriva Ratka, a ubacio se i Rade, koji također ne može (i ne želi) bez fizičke aktivnosti.

– Svaki dan šetam, a nedavno smo ugradili šipku tu u hodniku, pa se svako jutro objesim rukama za nju i preporodim se, to traje samo 15-ak sekundi. Odma mi je drugačiji dan kad to obavim... Živimo na 5. katu u zgradu bez lifta, pa nam prijatelji govore da više neće dolazit jer se ne mogu penjat, a mi tako već 54 godine – dodaje Rade.

U braku će uskoro biti okruglih 60 godina, a imaju veliku obitelj.

– Imamo sina i kćer i šestero unuka: četiri cure i dva momka. Svi su utekli iz Splita i rastrčali se po svitu. Nas dvoje smo sami tu, ali često nam dolaze dica ili mi idemo do njih. Kad je Ratka doma, onda joj govorim da mi ne smeta, ali čim je nema jedan dan, odma mi zafali – naglašava Rade.

Znanstveni rad

A najviše ga ometa dok on, po struci inženjer strojarstva, piše i istražuje za svoj znanstveni rad.

– Osim tjelovježbe, da mi vrijeme brže prođe, u fazi sam čitanja španjolske književnosti koja mi je jako interesantna. Bavim se i istraživanjem naše hrvatske povijesti. To su već poznate informacije, ali nitko nije sve to složio na jedno mjesto. Ja mogu jer imam puno vremena, a struka me naučila da budem precizan i sistematičan – objašnjava Rade koji se ozbiljno uhvatio pisanja.

Ratka i Rade su pravi primjer kako se prvo trebamo pobrinuti za sebe da bismo mogli biti od koristi drugima.

Uživanje u redovitoj tjelovježbi i godinama razvijanje tih navika rezultiralo je time da imaju manje zdravstvenih tegoba od svojih vršnjaka, a njihova djeca i unuci mogu živjeti u miru znajući da su im roditelji dobro iako imaju više od 80 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:04