StoryEditor
SplitPoruka MLADIMA

Nadbiskup Barišić: Krizme nema bez kontakta, odgoda je bila neizbježna

25. svibnja 2020. - 08:40
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Nakon što je dopustio održavanje zaručničkih tečajeva te dao zeleno svjetlo za održavanje prvih pričesti po župama svoje nadbiskupije, mons. Marin Barišić uputio je, u povodu svetkovine Duhova, koji se slave iduće nedjelje, pismo krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima.

Sve dodjele sakramenata svete krizme odgođene su za iduću godinu, ali dio krizmanika i njihovih roditelja bio je nezadovoljan takvom odlukom, smatrajući da bi se dodjela svete potvrde trebala održati u posebnim uvjetima, kao što je to slučaj s prvim pričestima. To više što su stroge mjere zaštite od koronavirusa posljednjih tjedana popustile i kada su i crkve u pitanju.

Kako ne bi rastao pritisak na župnike, nadbiskup Barišić uputio je krizmanicima pismo dobre volje i pojašnjenja situacije.

“Nakon dugog promišljanja, potaknuti pastirskom odgovornošću, kako bismo izbjegli mogućnost povratka ili proširenja pandemije, biskupi Splitske metropolije donijeli su tešku odluku da se slavlja sakramenta krizme odgode za iduću godinu. Više je važnih razloga za to: vjeronaučna priprava zbog svih ovih okolnosti bila je neredovita, nepotpuna i nedovoljna, a s obzirom na veliki broj župa u našoj nadbiskupiji, vrlo je teško pronaći i uskladiti toliko termina za slavlja krizme.

Također, vidljivi znakovi podjele ovog sakramenta su polaganje ruku i mazanje uljem na čelu, pri čemu se za svakog krizmanika koristi ista posudica s uljem. Dakle, nužan je fizički kontakt krizmatelja i krizmanika”, naveo je nadbiskup u pismu kojim se obratio mladima, te je dodao:

“Premda su gore navedene činjenice dostatan razlog za odgodu slavlja sakramenta krizme, svjestan sam da to uzrokuje određene poteškoće. Ipak, usudio bih se reći da nam ove poteškoće donose prednost. U kojem smislu? Drage krizmanice i krizmanici! Ovim pismom htio bih se osobito obratiti vama.

Želim da ova odgoda bude najveći dobitak vama samima. Vi niste i ne smijete biti objekt u organizaciji pripreme, nego osobe, sinovi i kćeri Nebeskog Oca, koji u svojoj mladenačkoj dobi možete reći: Ja! Ja to hoću! Krist je moj Put, Istina i Život! Želim rasti na tom putu! Za ovu svijest zrelosti uistinu je potrebno da se zaustavite, stanete na svoje noge, razlučite i odlučite tko ste, što vam znači Crkva kako biste znali opravdati razlog svoje nade.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 10:09