StoryEditorOCM

Diskriminacija u Crkvi: etika - da, krizma - ne! ‘Moj se jedva krizmao u toj župi...‘

Piše Božidar Lončar
5. prosinca 2023. - 08:55

Diskriminiraju li Crkva i Nadbiskupija splitsko-makarska svoje vjernike kojima ne daju pravo krizmati se ako se ne pohađa školski vjeronauk?

To je pitanje otvorio slučaj iz okolice Omiša. Objava na internetu je ubrzo izbrisana dok autor o njoj nije htio govoriti. Baš kao ni lokalni župnik. "Znate kako je, malo mjesto, ljudi će pričati, svatko svakog zna...", glasile su izjave koje smo uspjeli dobiti.

Koliko smo vidjeli, dijete se ne može krizmati jer u školi pohađa nastavu etike umjesto vjeronuka iako polazi crkveni vjeronauk i ide na mise. Objava je na društvenim mrežama u vrlo kratkom vremenu pokrenula raspravu.

Je li školski vjeronauk obveza, je li to pravilo ili stvar osobnog izbora, je li obvezujuće poput zakona, je li diskriminatorno ili se time odvajaju "pravi" vjernici. Neki podržavaju stav župe jer je "to tako uvijek bilo", jer je stav Crkve takav kojemu se vjernici ne suprostavljaju.

Drugi smatraju kako je stvar odabira te kako se sakramenti moraju odvojiti od škola gdje je vjeronauk izborni predmet.

Budući da nismo došli do više informacija, stupili smo u kontakt s majkom iz istog mjesta u okolici Omiša. Njezin se sin krizmao prije desetak godina.

Bio je drugi župnik, ali su pravila bila jednako striktna. Iako joj sin zbog opravdanih razloga tada nije mogao pohađati crkveni vjeronauk, dobio je odbijenicu iz župe:

- Sin mi je imao operaciju slijepog crijeva i prvenstvo u judu izvan Hrvatske zbog čega nije mogao dolaziti redovno na vjeronauk. Rekli su mi da neće biti krizman i da se ne može krizmati kao i svi drugi.

Tu sam reagirala, njegovi prijatelji su izjavili da se i oni neće krizmati. Na kraju su ipak popustili.

Morao je doći u župu na provjere kako bi dokazao da to želi i da zna koji sakrment prima. Nije tako bilo s ostalom mojom djecom. On je imao opravdane razloge za izostanak, ali unatoč tome ga nisu htjeli krizmati – tvrdi majka danas odraslog sina.

Budući da nas je župnik u kratkom razgovoru uputio na Nadbiskupiju, pitali smo ih je li pohađanje školskog vjeronauka obvezujuće za primanje sakramenata, konkretno svete potvrde (krizme). Iz Pastoralnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije su nam odgovorili potvrdno:

- Mladi koji se žele krizmati trebaju načelno pohađati vjeronauk u školi. Priprema traje dvije godine, obično u prvom i drugom razredu srednje škole. U to vrijeme kandidati trebaju pohađati vjeronauk u školi i program vjeronauka u župi.

Načelno pohađanje školskog vjeronauka znači kako krizmanici moraju odabrati školski vjeronauk ako se misle krizmati. 

U slučaju zdravstvenih problema, sportskih obveza ili nečeg trećeg, župnici su oni koji određuju hoće li se netko krizmati u "redovnom postupku" ili ne.

- Ako je mlada osoba spriječena dolaziti na redovite pripreme, treba se na vrijeme obavijestiti župnika. Kad se jave župniku na vrijeme, on može izići u susret i ponuditi dodatne ili posebne termine za pripremu.

Ako je budući krizmanik propustio sve nabrojane mogućnosti, može se krizmati naknadno, kao odrasli - odgovorili su iz Nadbiskupije.

Iako stara tema, pitanje diskriminacije u odabiru krizmanika u "redovnom postupku" nije riješeno. Oni koji se osjećaju diskriminiranima - šute. To pokazuje i posljednja priča na koju smo naišli.

I na Redditu se prije nekoliko mjeseci otvorila rasprava o ovoj temi s dvojakim komentarima i iskustvima:

- Promijenite župu i nađite svećenika koji vas razumije. Neki su čak otišli daleko da su od prijatelja lažirali potvrde o pohađanju školskog vjeronauka i to im je prošlo.

- Ja sam otišla u drugog svećenika u drugoj župi i bez problema se krizmala iako sam išla na etiku.

- Ako niste vjernici, zbilja vas molim da se ne krizmate. Krizma je drugim riječima "potvrda vjere". Bolje budite iskreni sami prema sebi i nemojte ići u crkvu nego da stalno pljujete Crkvu, a nije vam mrsko iskorištavati ono što iz nje proizlazi. 

- Jesam ja jedina kojoj ovo ima logike? Krizma bi trebala biti za ljude koji žele ostati aktivni članovi crkve. Ako te ne zanima zašto se zeliš krizmati? Da dobiješ poklone od kumova?

image
Screenshot: Reddit

Izborni predmeti poput vjeronauka i etike se moraju pohađati do kraja školske godine, a pravo promjene za iduće nastavno razdoblje se ostvaruje ako se podnese zahtjev za promjenom do 30. lipnja.

26. travanj 2024 03:09