StoryEditor
Split‘mi smo pokrenuli ovu temu‘

Mostov Markotić zbog Zagorskog puta napao famoznu vertikalu: ‘Ako država prestane tretirati Split kao provincijsku kasabu, ovo pitanje se može riješiti u godinu dana‘

Piše split sd
19. svibnja 2022. - 17:14

Danas smo već pisali o problematici Zagorskog puta, ceste koja je bila te će opet biti predmet gorljivih rasprava tijekom gradonačelničke kampanje i čiji se dovršetak čeka već punih 40 godina. Ovaj sporni potez od 600 metara je prije dvije godine postao državna cesta, pod ingerencijom Hrvatskih cesta, što je urađeno u nadi da će tako problem, uglavnom imovinsko-pravne i administraivne prirode biti brže riješen. Međutim, Grad Gradu niakako da izda potrebite dozvole - i tako već dvije godine.  

Svima koji gube živce u kolonama na ulazu u Split ovo će dodatno dignuti tlak: Grad sam sebi već dvije godine ne izdaje dozvolu za cestu koju čekamo 40 godina!

O ovoj temi se sada oglasio i splitski Most, poslavši piopćenje naziva 'Kad država planira tretirati Split kao provincijsku kasabu?' u kojem uglavnom utvrđuju činjenično stanje, ali i hvale rad svojih vijećnika po ovom pitanju, napominjući kako se upravo zbog njih ovo pitanje pomaklo s mrtve točke. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Problemi vezani za Zagorski put zahvaljući Mostu, konkretno Ivani Ljulj-Cvitanić i županijskom vijećniku Anti Popoviću nakon pustih godina pomakli su se s mrtve točke.

Ako država prestane tretirati Split kao provincijsku kasabu, Zagorski put se može riješiti u godinu dana", rekao je Josip Markotić.

U listopadu i studenom 2021. godine, županijski vijećnik Ante Popović održao je sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta na temu izgradnje Zagorskog puta. Tome je prethodila bitna informaciju od bivšeg pročelnika za izgradnju Jurice Vojnovića kako Hrvatske ceste nisu preuzele nadležnost nad Zagorskim putem, iako je navedena prometnica prekategorizirana u državnu prometnicu u ožujku 2020. godine.

Na inicijativu bivše gradske vijećnice Ivane Ljulj Cvitanić i županijskog vijećnika Ante Popovića u ožujku ove godine u Banovini je održan sastanak na temu Zagorskog puta, a na istom su osim naših vijećnika nazočili dogradonačelnik Bojan Ivošević, pročelnik za urbanizam Teo Vojković, pročelnik za izgradnju Anto Krželj te predstavnik Hrvatskih cesta (HC) Neven Matijević.

image


 

Josko Supic/Cropix

Zagorski put je u veljači 2020. prekategoriziran u državnu prometnicu i od tada nisu učinjeni nikakvi konkretni koraci. Ostaje nejasno zašto Hrvatske ceste dvije godine nisu bile u stanju preuzeti nadležnost za izgradnju ceste.

Naši vijećnici dali su sve od sebe s ciljem da ova problematična prometnica na istoku Splita nakon gotovo 35 godina čekanja, napokon bude stavljena u funkciju.

Uz imovinske probleme koji će se rješavati izvlaštenjem, otkrilo se kako postoje određene manjkavosti u projektnoj dokumentaciji koje nitko godinama nije rješavao.

"Gledajući unatrag 30 godina kada je planirana izgradnja do danas, nitko nije bio u stanju napraviti kvalitetan projekt. Isključivo se nama može zahvaliti kako je napokon projekt izgradnje Zagorskog puta pomaknut s mrtve točke i ne kupi prašinu po ladicama Banovine," istaknuo je Josip Markotić", poručuju iz MOST-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2022 01:19