StoryEditorOCM
Splitispod Sustipana

Ministrica Brnjac obišla ‘Jadranov‘ bazen: milijunski projekt se bliži kraju, balun je već montiran, a sportaši su presretni jer će moći trenirati cijelu godinu

30. travnja 2021. - 14:32

Radovi na 'Jadranovom' bazenu na Zvončacu pri samom su kraju, a u to se danas uvjerila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je u pratnji gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, glavne tajnice Hrvatskog plivačkog saveza Ivane Jerković te olimpijca Marina Mogića, obišla bazen i strojarnicu. Riječ je o radovima vrijednim preko 9,8 milijuna kuna, a projekt je sufinancirala Vlada Republike sa 7,5 milijuna kuna.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Split je nepresušan izvor sportskih talenata, koji su donijeli mnogobrojne međunarodne uspjehe ne samo Splitu, već i cijeloj Hrvatskoj te doprinijeli prepoznatljivosti naše domovine u cijelom svijetu. Zahvaljujem županu Bobanu i gradonačelniku Krstuloviću Opari na suradnji i na svim naporima koji su uloženi kako bi Split i dalje ostao centar izvrsnosti hrvatskog sporta, poručila je ministrica Brnjac te dodala kako je u 2019. i u 2020. godini Ministarstvo turizma i sporta sufinanciralo 56 infrastrukturnih projekata u ukupnom iznosu većem od 30 milijuna kuna, dok će u ovoj godini sufinancirati još 43 nova infrastrukturna projekta u iznosu od 15 milijuna kuna.

image
U tijeku su radovi na natkrivanju bazena Jadran
Tom Dubravec/Cropix

Ukupno je i kroz druge natječaje i aktivnosti od 2016. godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ministarstvo turizma i sporta u području sporta uložilo više od 40 milijuna kuna, uključujući sufinanciranje velikih sportskih događaja, kojima će Split biti domaćin, poput olimpijskog kvalifikacijskog turnira u košarci ovo ljeto ili Europskog prvenstva u vaterpolu, koje će se održati sljedeće godine.

Sretna lica

Osmijeh s lica zbog završetka radova nije mogao sakriti ni 'Jadranov' plivač Marin Mogić koji se priprema za Olimpijske igre u Tokiju. Upravo su on i kolega Franko Grgić svojim ostvarenim izvrsnim rezultatima dali dodatan impuls da se sve ovo i napravi.

- Sretan sam što se ovaj projekt nakon toliko godina planiranja napokon i ostvario. Kada sam ušao unutra rekao sam da mi je sve malo bizarno jer se tolike godine o tome pričalo, a iskreno jedan mani djelić mene je mislio da se nikada neće dogoditi. Drago mi je što smo Franko i ja svojim rezultatima dali dodatan poticaj da se projekt ubrza i napravi kako treba, kazao je Marin.

Pod velikim emocijama bio je i Srđan Kovačić, predsjednik Sportskog društva Jadran.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Ovo je jedan naš san koji traje dugo vremena i taj san se pretvara u java. U ovom trenutku ne mogu doći sebi. Napokon ćemo na našem bazenu moći trenirati 365 dana u godina, rekao je Kovačić.

Nakon završetka energetske obnove bazena na Poljudu vrijedne 80 milijuna kuna, ovo je drugi iskorak vrijedan 10 milijuna kuna. Imat ćemo zimski bazen koji će rasteretiti i onaj obnovljeni na Poljudu, a zajedno će podignuti kvalitetu treniranja, rekao je Krstulović Opara.

Buri i kišu usprkos, sve će biti gotovo do svetog Duje

 

Radove na Zvončacu izvode tvrtke "Tromont d.o.o." i "Duol inženiring d.o.o.".
Veliki je bazen od četvrtka natkriven samonosivim balonom pa se popularno plivalište u buduće može koristiti tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim prilikama i hladnim zimskim danima.

Osim natkrivanja velikog bazena, kompletno je sanirana i modernizirana strojarnica, koja će, uz minimalan utjecaj na postojeću građevinu osigurati racionalno i učinkovito korištenje sportskih sadržaja tijekom cijele godine. Također su obnovljene instalacije grijanja i hlađenja te sustavi ventilacije i elektroinstalacija, kao i vode i kanalizacije. Svi radovi bit će gotovi do proslave nebeskog patrona grada, svetog Dujma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 02:44