StoryEditor
Splitispravimo nepravdu

Lalićeva inicijativa naišla na plodno tlo: Ćiro Gamulin treba imati u Splitu svoju gimnaziju

Piše PSD.
9. kolovoza 2012. - 21:24
Predstavljajući preksinoć na Carrarinoj poljani knjigu redateljice Snježane Banović “Država i njezino kazalište”, dr. Dražen Lalić iskoristio je priliku javno pozvati da se najboljoj hrvatskoj školi, III. gimnaziji u Splitu, vrati ime “poštenog i hrabrog profesora Ćire Gamulina”.

- Gamulin je bio građanski čovjek, veliki Splićanin, Dalmatinac i Hrvat i sramota je da splitska gimnazija ne nosi njegovo ime - gorljivo nam je obrazložio Lalić.

Plodno tlo

A njegova je inicijativa u kratkom roku naišla na plodno tlo među onima koji znaju tko je bio taj profesor biologije. Među njima je i 84-godišnja profesorica hrvatskog Marija Zlodre, koja je osobno poznavala Gamulina i njegovu obitelj, a k tome je od 1954. do 1991. predavala u školi koja je nosila njegove ime.

- I voljela bih, kao i, sigurna sam, većina nas bivših profesora i učenika, da se to ime školi vrati. Doduše, ja čak mislim da je 1986. iz naziva škole izbačeno njegovo ime slučajno, bez neke namjere. Znate ono, kad god dođe novi direktor, on misli da od njega sve počinje. No, vrijeme je da se nepravda ispravi - ističe prof. Zlodre, koja već godinama marljivo skuplja dokumentaciju o omiljenom profesoru, o čijem je životu i sama sastavila neke članke. Da se ne zaboravi.

- Mnogi danas i ne znaju da se u atriju sadašnje I. i II. gimnazije nalazi velika ploča posvećena Ćiri Gamulinu. A tko je bio taj prosijedi mršavi čovjek, ne zna nitko... A bio je profesor biologije koji je ubijen zbog neuspjele proslave prve godišnjice talijanske okupacije Dalmacije 17. travnja 1942.- podsjeća prof. Zlodre.

- Na Pjaci su postavili veliko filmsko platno kako bi prikazivali ratne uspjehe. No, te večeri 15. travnja 1942. Pjaca je bila prazna, grad nijem, pust. Morali su se na nekome iskaliti. A ujutro za vrijeme nastave u Muškoj realnoj gimnaziji, ulazeći u razred, profesor Gamulin naišao je na nasmijane učenike. Spontano, ne misleći na posljedice, rekao je: ”Smijite se, a morali biste danas plakati, ovo je dan za plakanje.” Bio je to kraj njegova života. Netko je njegove riječi izrekao izvan razreda. I fašisti su iste večeri došli i uhapsili ga... - prisjeća se Marija Zlodre, te nastavlja kako je u zatvoru pretučen do smrti.

Da bi prikrili zločin, fašisti su polumrtvo tijelo prenijeli u bolnicu i tražili od dežurnih liječnika da napišu kako je umro od srčane kapi. Nisu htjeli, već su napisali da je umro od udaraca.

Diana Barbarić

Sva imena škole

Premda je u zlatnim godina, pamćenje je izvrsno služi, tako da Marija Zlodre točno zna sve nazive nekadašnje 1. muške realne gimnazije u Teslinoj ulici na broju 10 u kojoj je nekad podučavao biologiju i Ćiro Gamulin.

Prvi je naziv, kaže prof. Zlodre, škola zadržala do 1960., kada je nazvana Gimnazija Ćiro Gamulin. Potom je 1978. preimenovana u Graditeljsko-školski centar Ćiro Gamulin, da bi se u rujnu 1986. godine osnovao MIOC. Sljednica MIOC-a je sadašnja III. splitska gimnazija, koja je osnovana prije dvadeset godina - 1992.


Cijela obitelj bi voljela da se vrati ime!

Akademik dr. Stjepan Gamulin, jedini sin Ćire Gamulina, imao je samo osam godina kad mu je ubijen otac. Ovaj umirovljeni profesor zagrebačkog Medicinskog fakulteta, kojega smo telefonski kontaktirali tijekom njegova odmora u Milni na otoku Braču, oduševljen je inicijativom da se školi vrati ime njegova pokojnoga oca.

- Bili su to teški dani za moju obitelj, kada mi je ubijen otac. Ja i majka izbjegli smo u Jelsu, kod moga djeda koji je bio liječnik... Cijela moja obitelj bila bi presretna da se sadašnjoj III. splitskoj gimnaziji vrati staro ime, ime mog oca - ističe akademik Gamulin.


Paladino: To bi bilo pošteno

S inicijativom da se III. gimnazija preimenuje u “Ćiro Gamulin” slaže se i poznati liječnik dr. Josip Paladino, inače predsjednik Nadzornog odbora Hajduka i ugledni neurokirurg.

- Generacije đaka išle su, poput mene od 1965. do 1969., u “Ćiru Gamulina” i mislim da bi bilo pošteno da se to ime školi vrati - kazao nam je doktor Paladino.


Rošin: I Nodilo zaslužuje počast

Premda se dvije splitske gimnazije odavno zovu I. i III. gimnazija, mnogi i dandanas te škole nazivaju starim imenima: Natko Nodilo i Ćiro Gamulin. Ili češće, tipično splitski, još i kraće - Natko i Ćiro. Jedan od bivših učenika “Natka Nodila” jest i arhitekt Jerko Rošin i on kaže da ne bih imao ništa protiv da se gimnaziji vrati nekadašnje ime.

- Uvijek ističem da sam bio đak Klasične gimnazije u Splitu, koja je tek 1961., kada sam maturirao dobila ime i po Natku Nodilu, tako da nisam posebno vezan baš za taj naziv. No, smatram da je Nodilo povijesna osoba koja je zaslužila da joj se oda počast - drži Rošin.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2022 02:51