StoryEditorOCM
Splitzlatni kvadrati

Koja preobrazba! Ova ruševna kuća usred Splita pretvorila se u ljepoticu, nemoralne ponude već stižu: ‘Nema tih para...‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
22. siječnja 2024. - 07:26

Najbolje vam je pogledati slike prije i poslije i vidjeti što je temeljita sanacija napravila za vanjski izgled stare kuće u Lukačićevoj 3, u jugoistočnom kvadrantu Dioklecijanove palače.

Promjena je ogromna, a još kada se krov uredi, pa se jednom napravi i unutrašnja obnova i uređenje, tada će se još više dignuti cijena metra četvornog na Kenjari, kako žitelji centra nazivaju ovaj mikrolokalitet.

image
Vojko Bašić/Cropix

A iznosi stambenog prostora već i sada paraju nebo. I da, ne griješite, to je ona ista žilava ruševna starina puna pukotina o kojoj smo na stranicama Slobodne Dalmacije desetljećima pisali, upozoravali da će se nakriviti kao toranj u Pisi. I prije ili kasnije urušiti i postati pogibelj za njene stanare, susjede, prolaznike s jedne od turistički najfrekventnijih gradskih zona.

Čudo se dogodilo, patnja se zaustavila, sanacija se junački realizirala. I dovela do nečeg puno dobrog, do kuće s velikim potencijalom koji se jasno vidi ispod masivne paukove mreže od još uvijek razgranatih građevinskih skela.

image
Vojko Bašić/Cropix

Zasigurno bi sve to počelo i davno prije da stambena zgrada u vlasništvu Grada Splita nije bila opterećena ozbiljnim imovinsko-pravnim odnosima. I napučena silnim stanarima koji su i u tom ruševnom, opasnom zdanju imali svoj dom. Pretpostavljamo da se nešto po tom pitanju riješilo kako bi proces spašavanja krenuo.

- Bilo je bitno spasiti kuću jer je postala jako rizična u konstruktivnom smislu. Zbog ugroze za sve, odlučilo se krenuti u hitnu intervenciju konstruktivne sanacije zidova temelja i krovišta. Dio radova je odrađen lani, da nije bilo lošijih vremenskih neprilika već bi krenuli i sa zamjenom krova.

U sanaciji zidova korištena su karbonska vlakna, ojačana je konstrukcija, zamijenjeni su trošni dijelovi, obavljeno je fugiranje – veli Jasna Jerkov, voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita.

image
Tom Dubravec/Cropix

Makeover je obuhvatio i sređivanje temelja, izradu novih kroz obavljene potkope. U jednom dijelu su ponovljena i arheološka istraživanja. Zgrada je sada stabilna, i što se tiče ove sanacijske etape, čeka još izmjenu krova.

- Unutrašnjost zgrade nije dirana, taj je dio konstrukcije i nadalje trošan. Još se nije prejudicirala namjena tog dijela, što će se tu nalaziti pitanje je iz domene gradske nadležnosti. U svakom slučaju, zgrada je spašena od urušavanja - veli voditeljica Odsjeka.

image
Tom Dubravec/Cropix

I veseli to svakako i susjede iz njene okoline koji su oduševljeni preobrazbom ove ruševine iz ružnog pačeta u labuda. Pričaju nam kako je to korak naprijed u cijelom nizu poteza koji je jugoistočni kvadrant počeo preobražavati u jednu od najskupljih zona grada Splita. Pitamo ih ima li kupaca, nemoralnih ponuda?

- Puno i stalno. O ciframa koje nam nude za prodaju bolje da vam i ne govorimo. Ali nema tih para koji bi nas odvojili od ove lipote. Ne, ovo se ne napušta, nema te cijene. A za saniranu ruševinu kuće iz Lukačićeve možemo samo reći - divota. Konačno, oduševljeni smo, proljepšala se, digla se opet na noge, procvala je ko neka cura. Sve dolazi na svoje mjesto – vele nam okolni žitelji.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:20