StoryEditorOCM
SplitBUNA STANARA

Izgradnja zgrade u Splitu postala noćna mora za susjede: ‘Ugnjetavaju nas, sve su uzurpirali...‘ Oglasio se i investitor

Piše Lucija Vujnović
19. siječnja 2024. - 07:38

Na mjestu nekadašnje upravne zgrade tvrtke "Cestar", u Tršćanskoj ulici, niknule su stambene zgrade, četiri četverokatnice. Prema projektu, riječ je o stambenom kompleksu s trideset i osam stanova te šezdeset i jednim parkirališnim mjestom. 

Stanovi su prodani, no stanara još nema, a ove nove zgrade stvaraju muke stanarima Mažuranićevog šetališta 15 koji su se požalili kako već godinama trpe zlostavljanje i nepoštivanje građanskih prava.

- Nemamo mogućnosti pristojnog življenja. Znamo da je useljenje novih stanara samo pitanje vremena, ali želimo uputiti na niz nepravilnosti koje su nam naštetile i, u konačnici, nikom ništa! 

Iako sama izgradnja zgrada u Tršćanskoj 1 seže unazad sedam godina, a službena komunikacija s Gradom oko problema još od 2020., nikad se ništa nije napravilo po pitanju pristojnog življenja postojećih stanara - započeli su stanari svoje pritužbe iznijevši niz nepravilnosti. 

image
Tom Dubravec/Cropix

- Iako je novoizgrađena zgrada na adresi Tršćanska 1, svo vrijeme izgradnje su koristili kolni pristup kroz Mažuranićevo šetalište 15.  Uvidom u katastar, gradilište još uvijek koristi parcelu (4546/7) koja nije u njihovom vlasništvu za prilaz gradilištu.

Istu parcelu su, navode, potpuno privatizirali rušeći zidiće, kopajući prilazni put, asfaltirajući zelenu površinu kako bi proširili postojeći kolni prilaz, da bi s iste 12. studenog 2020. posjekli veliki čempres.

image
Privatna Snimka

- Zanimljivo da je baš taj dan kad se obavljala sječa čempresa, nitko od nadležnih na gradilištu nije bilo prisutan niti se na telefon javljao komunalni redar kako bi se izbjegao kontakt i reakcija ljutitih građana iz Mažuranićeva šetališta 13 i 15. Već prije sječe čempresa kontaktirana je gradska uprava, ali nije bilo nikakve reakcije - žale se. 

Nadalje, kažu kako su prilikom izgradnje su, zbog vibracija, stepenice i betonski dvor na Mažuranićevom šetalištu 15 popucali te to nije nije sanirano. Nije saniran ni drugi dio pregradnog zidića i dio koji je bio cestarova garaža, a nije popravljena ni zelena površina izgažena bagerima i kamionima. 

- Na postojeći zidić između parcela ugrađena je ograda, koja je na pregradnom zidiću, a ne unutar njihove parcele. 

Usput je poplavljen i podrum prilikom spajanja novih zgrada na kanalizacijsku mrežu.

- Nitko nije bio odgovoran za to i sami smo morali snositi štetu. Javna gradska rasvjeta koja je bila na parceli Cestara skinuta je prilikom gradnje te je ulaz u Mažuranićevo šetalište15 ostao potpuno neosvijetljen i nesiguran, ni nakon završetka izgradnje zgrade nije ništa promijenjeno. Nikad, ni unaprijed ni na vrijeme nismo obaviješteni o ničemu što bi nam moglo utjecat na rad i život (dolazak novih strojeva pod prozor, nesnosna buka, nestanak vode i sl) - požalili su se stanari. 

image

Ograda na starom pregradnom zidiću

Privatna Snimka

Dodaju kako su sad na tom području (parceli "Cestara") tri masline i beton, dok je ranije bilo više od 10 stabala i nesređena zelena površina. 

- Stanari trpe konstantan pritisak voditelja gradilišta i budućih stanara (čak i nakon što je gradilište zatvoreno) zbog parkirnih mjesta uz ogradu gradilišta. Ograda oko gradilišta je puno puta je padala u dvorište Mažuranićevog šetališta 15 gdje su parkirana auta i prolaze pješaci. Za vrijeme izgradnje smo imali nekoliko intervencija hitne pomoći, dva smrtna slučaja te jednog susjeda sa slučajem invaliditeta, no zbog gradilišta nije bio moguć kolni pristup zgradi. 

Navode kako je u zgradi trenutno je 11 maloljetne djece koja nemaju dvorište za igru, a već se troje (s obiteljima) odselilo zbog neprimjerenih uvjeta življenja.

- "Cestarova" zgrada je još uvijek bez uporabne dozvole, ali nepravilnosti i ugnjetavanja ne prestaju - napominju. 

Ono što ih je osobito izbacilo iz takta, na kraju svega, jest dolazak pauka i kazne komunalnog redara koje su stavljene svim automobilima stanarima Mažuranićevog šetališta 15 regularno parkiranim ispred njihove zgrade.

- Pauk i komunalci su došli u petak popodne, 1. prosinca 2023. po prijavi jedne od stanarki nove sporne zgrade. Zanimljivo kako je nakon što je sredinom rujna gradonačelniku poslan dopis, par dana nakon toga na spornom ulazu "posađen" prometni znak da je parking isključivo za stanare Tršćanske 1, a odgovor na mail ili eventualno rješenje ijednog navedenog problema nikad nismo dobili.

image
Tom Dubravec/Cropix

Spomenuli su kako je problem parkinga očit u cijelom kvartu, no da se stanarima Tršćanske 1 daje za pravo da uzurpiraju pet parkirnih mjesta kako bi imali dodatni kolni ulaz u svoju zgradu.

- Grad je obaviješten o problemu parkinga i pristupne ceste školi Bol koja je susjedna Tršćanskoj. Tamo smo, naime, (kao školski odbor škole Bol i stanari) dobili odgovor da je to jako teško urediti jer nema mjesta, a za stanare Tršćanske 1 se rade ustupci na štetu svih ostalih. Otužno je kako je kvaliteta života postojećim stanarima narušena u cijelom kvartu, a jedini članci koji su objavljeni po tom pitanju su bili u stilu: "Bidni stanari Tršćanske1, još nisu uselili u skupo plaćenu ilegalnu zgradu".

image
Tom Dubravec/Cropix

- Samoinicijativno su dio gradske čestice zemlje proglasili prolazom za građevinu koja nema uporabnu dozvolu, uzurpirali sporni dio č.z. 4546/7 u vlasništvu Grada Splita i na njoj bespravno napravili parking mjesto, koja čestica zemlje je u naravi dvorište i koja služi kao pristupni put našoj stambenoj jedinici, a ne stambenom objektu Tršćanska 1, 1a 1b jer isti imaju slobodan službeni ulaz i izlaz na Tršćansku ulicu temeljem čega su i napravili glavni projekt.

image

Jedini prilaz zgradi na Mažuranićevom šetalištu 15

Privatna Snimka

Samo iz puke samovolje investitor "Cestar" zatvorio je sebi izlaz na prometnicu Mažuranićevo šetalište visokim zidom na zapadu čestice u svom vlasništvu na kojoj je nelegalna nekretnina tj. tri stambene zgrade - napisali su, među ostalim, u dopisu Gradu na kojeg nikada nisu dobili odgovor, dok su na prijavu stanarke Tršćanske 1 odmah postupili.

A u međuvremenu su se oglasili iz "Cestara, navodeći kako "od početka izgradnje predmetne građevine pa do danas nisu koristili niti jednu parcelu koja nije u vlasništvu Društva". 

- Ovo Društvo nije ni na koji način privatiziralo pristupni put koji vodi prema stambenoj građevini, što možete vidjeti dolaskom na lice mjesta. Niti jedna prijava oštećenja od strane stanara Mažuranićevog šetališta 15 nije zaprimljena na našoj adresi. 

Gradilišna ograda nalazi se unutar parcele u vlasništvu ovog Društva, a ranije neuređena zelena površina je paralelno s izgradnjom stambene građevine hortikulturno uređena. O uzurpaciji pet parkirnih mjesta nemamo nikakva saznanja niti nam je jasno o čemu se radi. Sva parkirna mjesta za stanare stambene građevine nalaze se unutar čestice koja je u vlasništvu ovog Društva - poručili su. 

Dodaju kako razumiju nezadovoljstvo stanara susjednih stambenih zgrada zbog buke, rada strojeva, prolaska kamiona i sl., no navode kako su to aktivnosti običajene za izgradnju stambenog objekta uopće te da na njih nisu mogli utjecati.   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 11:33