StoryEditor
Splitželi ključeve banovine

Kerum opet želi vladati Splitom: najavio novu kandidaturu, ishvalio se i obećao nove projekte; 'Svi ćemo živjeti od jahtaša, a prihod ćemo trošiti za nove vrtiće, domove za stare...'

Piše Ivica Marković
14. studenog 2019. - 14:51

U nadolazećem mandatu, kao splitski gradonačelnik napravit ću podmorski tunel koji spaja Zapadnu i Istočnu obalu Gradske luke i riješit ću prometni kolaps koji našim sugrađanima dnevno odnosi dva sata vremena.

Ta dva sata izgubljena u prometu su ogroman novac. Također, od elementarnog je značenja da se riješi ulaz i izlaz iz Splita, iz smjera Solina i Kaštela, kao i iz smjera Podstrane i Omiša. Tijekom proteklih osam godina, od kada su na vlasti bili ili jesu Ivo Baldasar i Andro Krstulović Opara, grad stagnira i ne pomiče se s mrtve točke i to se treba promijeniti - ističe to Željko Kerum, bivši poteštat i predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS), koji time u našem listu prvi put najavljuje svoj ulazak u novu utrku za “ključeve Banovine”.

Povukao ga za jezik

“Za jezik” ga je očito povukao Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno, koji je u utorak, na sjednici Gradskog vijeća, predložio amandman na rebalans ovogodišnjeg proračuna kojim je zatražio da se osigura 20.000 kuna za dio dokumentacije projekta cestovnog spajanja Zapadne i Istočne obale. Iako su mnogi u vijećnici to shvatili kao Prkićevu šalu, dogradonačelnica Jelena Hrgović-Tomaš je kao predstavnica lokalne vlasti kao predlagatelja rebalansa prihvatila taj amandman.

- Prkić koji ima klaunovsku ulogu u Gradskom vijeću, želio se sprdati, ali ovoga puta je dao odličan prijedlog i amandman mu je prošao, a ja sam dobio odličnu reklamu jer cijela Hrvatska ponovno priča o “Kerumovu tunelu” ispod Gradske luke. Samo neka se on sprda, ali sprdali su se mnogi kada sam govorio da ću izgraditi Zapadnu obalu. Svi oni koji su govorili protiv Zapadne obale, sada uživaju na njoj, ispijaju kave, sjede i sunčaju se. Tako i sada, mnogi će se sprdati s tunelom ispod luke, ali ja ću ga u svom sljedećem mandatu kao gradonačelnik izgraditi - tvrdi Kerum.

Prema riječima bivšega gradonačelnika, istaknuti hrvatski prometni stručnjaci, inženjeri građevinarstva i statičari su rekli da je taj projekt od ključnog značaja za Split.

- Uredit ću i Istočnu obalu, kao što sam i Zapadnu. Zašto? Zato jer ja to mogu, a drugi ne mogu. Ja ono što kažem i obećam građanima, to i napravim, a pitam se što su u svojim mandatima napravili Baldasar i Krstulović Opara. Ništa, jer oni su političari koji obećavaju, a ne rade ništa. E, u tome je razlika između nas - ističe naš sugovornik.

Iako je svjestan činjenice da u gradu i županiji ima podosta oponenata, Kerum kaže da nije odustao od Splita.

- Ja sam taj koji radi i stvara i nikada neću prevariti svoje glasače, ali neću prevariti ni one koji su protiv mene jer ću im svojim radom kao gradonačelnik ponovno pokazati i dokazati kako nisu bili u pravu. Moja stranka posljednjih deset i više godina dobiva puno glasova birača, a bit će ih još i više jer svi vide tko radi, a tko samo priča. Na toj podršci biračima moram zahvaliti, a zahvalit ću im tako što ću Splitu donijeti nove projekte koji će ga izvući iz ove učmalosti - dodaje HGS-ov čelnik.

Svi bi živjeli od - jahtaša

Kerum ponavlja da cijela Gradska luka mora biti namijenjena nautičarima, da u nju mogu uploviti jahte duže od 50, pa i 100 metara.

- Svake godine gledamo Zapadnu obalu. Na njoj je privezano sve više i više jahti. Sjetite se samo kako je izgledala prije uređenja, pa tamo se nije mogao privezati ni čamac za spašavanje i bila je utočište za pantagane. S tim jahtama će doći i izuzetno bogati ljudi koji će ostavljati svoj novac u Splitu i okolici. Od nautičkog turizma prihod bi mogao biti utrošen za otvaranje novih dječjih vrtića, domova za umirovljenike, starije i nemoćne građane, kao i za sređivanje prometnica i komunalne infrastrukture. Napravit ću Split još ljepšim gradom, da bude na ponos svima nama - zaključuje Kerum.

Agilni Igor: 'Stanišić je najbolji šef Vijeća od osamostaljenja RH'

- Smijali su mi se mnogi kada sam i Igora Stanišića predložio za predsjednika Gradskog vijeća. No, brzo su se prestali smijati jer su postali svjesni da je on najbolji i najagilniji predsjednik splitskog Vijeća od osamostaljenja Hrvatske - hvali HGS-ov lider svojeg pulena.

Prkić: Projekt mu je skup, a Karepovac još plaćamo

Je li mu amandman o tunelu, kako kaže Kerum bio sprdnja ili ipak ne, upitali smo vijećnika Prkića:

- Moj prijedlog je bio ironija na taj tunel za koji su stručnjaci rekli da je nepotreban i da bi bio preskup. Kada bi tunel bio napravljen po Kerumovim željama, polaganjem tunelske cijevi na morsko dno, za oseke bi izvirio na površinu. Istina je, da je Zapadna obala napravljena tijekom njegova mandata, ali zato sada imamo problema s Karepovcem i zbrinjavanjem otpada jer se novac utrošio za zapadnu obalu.

 

#ŽELJKO KERUM# GRADONAČELNIK# HGS# SPLITSKI GRADONAČELNIK

Izdvojeno

08. srpanj 2020 15:58