StoryEditorOCM
Splitjoš mu ga nije maklo

I Šime Petković ima kiosk na Istočnoj obali: ‘Već dvije godine ne plaćam najam. Puljak plače na televiziji da ga nije primio Plenković, šta on nas ne primi?‘

Piše Gabrijela Radanović
5. listopada 2021. - 16:08

Dramu koja se jutros odvijala pokraj Turističke palače pratili su brojni građani, a među njima i vlasnici štandova i kioska na istočnoj obali koje očekuje sličan scenarij - uklanjanje njihovih prodajnih objekata.

Šime Petković, vlasnik jednog takvog kioska na Istočnoj obali, objasnio je kako je drama nastala jer je vjerojatno Županija počela pisati rješenja, a Grad je odlučio reagirati prije nego službeno prime rješenje. Sugovornik nam je dodatno pojasnio o kakvim je rješenjima riječ.

- Županija je napisala da to nije javna površina, kako to tvrdi gospodin Bojan Ivošević, već da je to pomorsko dobro. Problem je i što imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni, a Županija je rekla da se nema tko što tu petljati dok se to na sudu ne riješi, pogotovo ne Grad. Pitanje je sada koliko je Grad uzeo novca od tih ilegalaca (jer nisu na površini pod nadležnosti Banovine op.a.) - kazao je Petković, vlasnik jednog kioska na Istočnoj obali.

Na pitanje plaća li on najam površine na kojoj je njegov kiosk, odgovorio je da ne plaća posljednje dvije godine.

- Već u vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare netko im je vjerojatno rekao Grad na Istočnoj obali ubire harač te da ih mi imamo pravo tužiti, pa su odlučili da će nam prestati naplaćivati najam. Mislim da moja zadnja uplata čak nije uknjižena, jer nam nikada to nisu smili niti naplaćivati - objasnio je Petković te rekao da je 30 vlasnika kioska i štandova na Istočnoj obali tražilo razgovor s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, ali još nisu dobili termin.

- On plače na televiziji da ga nije primio premijer, tako isto on nas nije primio. Mi smo htjeli pronaći neko rješenje. Kada su nas prije dvije godine preko javnog poziva pitali što bi htjeli, drugu lokaciju ili vratiti novce, mi smo se očitovali, ali nikada nismo dobili odgovor na to - objasnio je naš sugovornik.

Smatra da će biti pokrenuti brojni sudski procesi zbog radnji koje se provode s uklanjanjem kioska i štandova, a one pravne sporove koje bi Grad mogao izgubiti, dodao je, platit će građani.

- Vlast može raditi ove cirkuse, ali je li to za potribu. Mogu oni i ne čekati rješenje Županije. Oni rade na svoju ruku - rekao je Petković koji poznaje vlasnike uklonjenog kioska na Rivi te je svjedočio mučnim prizorima obitelji koja je pružala pasivni otpor zbog uklanjanja njihovog kioska, objekta u kojem su godinama poslovali i prodavali sladoled, sokove, palačinke…

Podsjetimo, na naše upite odgovorila je Marija Vuković, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije.

U birokratskom odgovoru kojeg smo pokušali "prevesti", kazala je da je Županija donijela odluku u sporu i proslijedila je u Banovinu. Međutim, regionalna vlast (Županija) još nema potvrdu da je Grad zaprimio njihov dokument. Naime, Vuković je na kraju ponovila istu informaciju koju je cijelo vrijeme, za vrijeme jutrošnje drame oko uklanjanja tog prodajnog objekta, ponavljao dogradonačelnik Ivošević: "Žalba na rješenje ne odgađa uklanjanje objekta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 20:28