StoryEditor
Split‘splitski metro‘

Gradski vijećnici o propalom projektu u Kopilici - Puljak: Opara nije Tom Cruise, a ova misija nema sretan završetak, Markić: Kriva im je i korona?!

18. svibnja 2020. - 14:10
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Joško Markić, SDP-ov splitski gradski vijećnik, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća postavio je pitanje postoje li ikakvi prihodi koje je Grad posredno ili neposredno ostvario zahvaljujući tom sklopljenom ugovoru o zakupu, a odgovor Jurice Vojnovića, pročelnika Službe za izgradnju, bio je kratak i jasan – ne postoje.

No, Markića je posebno ogorčilo što je u odgovoru Vojnovićeve službe jedan od krivaca i koronavirus.

– Žao mi je da se pandemija bolesti COVID-19 navodi kao razlog ikakvih odgoda ili koristi kao izlika za loše pripremljeni projekt za koji su dosad utrošena nezanemariva financijska sredstva. U raspravi krajem 2018. godine upozorio sam kako je bilo logičnije prvo izraditi projekt, procijeniti stanje i potrebe pa onda sklapati ugovor o najmu – prisjetio se Markić te poručio da je pandemija virusa ukazala na potrebu higijene ruku, pa se nada da će naši građani postati svjesni i potrebe higijene u politici.

Da COVID-19 nema nikakve veze s ovim projektom tvrdi i Marijana Puljak iz Pametnog.

– To su samo jeftine floskule i korištenje krize za opravdavanje nerada i nemara ove gradske uprave. Sada, pred parlamentarne i lokalne izbore treba se izvući iz nemoguće misije u koju je upao gradonačelnik Opara. Kako on nije svemogući Tom Cruise, tako ova misija nema sretan filmski završetak, već je financijski i idejni promašaj – poručila je Puljak.

Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća (HGS), smatra kako je sve vezano za famozni projekt “splitski metro” obavijeno velom tajne.

– Ne znamo ni dandanas koliko je novca poreznih obveznika utrošeno ili se još troši. Od samog početka kao koalicijski partner nismo bili za ovakav način provođenja projekta. Ideju kao ideju smo podržali, ali nikad nam nije bio prezentiran način provedbe projekta i u tome nismo nikad sudjelovali, niti dali podršku – veli Stanišić.

Na pitanje hoće li tražiti političku odgovornost zbog potrošenog novca, a projekt nije realiziran niti će biti realiziran do ovog ljeta, HSLS-ov Tonći Blažević odgovorio je – da.

– Već se u više navrata iz različitih političkih opcija govorilo koliko nas koštaju loše pripremljeni potezi poput ovog. Vodeći ljudi gradske administracije ni u jednom trenu ne bi smjeli zaboraviti da raspolažu novcima poreznih obveznika. Lijepe ideje su lijepe ideje, ali realizacija je sasvim nešto drugo. Uvijek pođite od onog: “Bi li ovo, na ovakav način, sa svojim vlastitim novcima radio” – ističe Blažević.

HDZ-ov Petar Škorić kaže da će političku odgovornost za neuspjeli projekt ocijenit naši sugrađani.

– Ono što ćemo sigurno tražiti jest njihova potpora za realizaciju masterplana, a time i konačnog projekta u Kopilici koji će dovesti do revitalizacije tog područja te potpunog rasterećenja centra Splita – navodi Škorić te smatra kako je posve racionalno u situaciji u kojoj se nalazimo razmotriti opciju revizije ugovornih obveza koje zbog nastalih okolnosti ne mogu biti realizirane u predviđenom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 18:55