StoryEditor
Splitbriga i zaštita

Dok traje izolacija, ne smijemo zaboraviti na najugroženiji dio stanovništva: iz splitskog Crvenog križa doznali smo kako pomoći starijima i nemoćnima

20. ožujka 2020. - 20:10
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

U situaciji kada iz dana u dan bilježimo sve više slučajeva zaraze koronavirusom, potrebno je posebnu pažnju obratiti na našu najugroženiju skupinu stanovništva – starije osobe i one s kroničnim bolestima kojima se izlazak van doma ne preporučuje. 

Velika većina građana se organizirala i pomaže svojim starijim članovima obitelji koji žive sami ili prvim susjedima u nabavci osnovnih namirnica i lijekova. No, svi se moramo paziti kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Ravnatelj splitskog Crvenog križa, Tomislav Gojo, istaknuo je posebne upute kojih bi se svi trebali držati prilikom posjete naših najstarijih.

- Najbolje bi bilo da taj kontakt bude što je moguće kraći, odnosno da se samo predaju namirnice koje su potrebne bez ulaska u kuću. Osoba koja dolazi kod starije osobe treba imati zaštitnu opremu, masku i rukavice.

Prije posjete najbolje je telefonski dogovoriti što im je sve potrebno i odmah kupiti dovoljno namirnica za više dana, kako bi imali što manje kontakata. Preporučuje se izbjegavanja razmjene novca i zdravstvenih iskaznica nezaštićenim rukama, objašnjava nam ravnatelj Gojo.

Dodaje kako je sada najbitnije redovito se telefonski čuti s našim najmilijima i na taj im način pružiti pomoć, razgovarati i umiriti ih.

Hrvatski Crveni križ je također organizirao aktivnosti pomoći starim i nemoćnim osobama koje same ne mogu doći do osnovnih životnih potrepština, a splitskom ogranku do sada se javilo oko 120 volontera koji će obilaziti starije osobe.

- Stalno nam se javljaju novi volonteri. Do sada su naši volonteri imali oko pedesetak izlazak na teren koji su obuhvaćali nabavku namirnica za starije osobe, kazao je ravnatelj Gojo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2021 09:45