StoryEditorOCM
SplitDAN DARIVATELJA KRVI

Oni su pravi heroji i danas su proslavili svoj dan: ‘Pala je stoja! Prvi put sam darovao krv u ratu za svog brata...‘

Piše Lucija Vujnović
25. listopada 2023. - 20:22

Dobrovoljni davatelji krvi pravi su heroji koji nesebičnim činom spašavaju ljudske živote. Krv je jedini lijek koji se, bez obzira na napredak medicine i medicinske tehnologije, ne može umjetno proizvesti. Kad postoji potreba, a nema zaliha krvi, ne postoji ni mogućnost spašavanja života.

Prva službena akcija darivanja krvi u povijesti Hrvatskog Crvenog križa održana je 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak. Time je u Hrvatskoj započelo darivanje krvi utemeljeno na načelima koja se primjenjuju i danas, dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno darivanje krvi.

image
Josko Šupić/Cropix

Rekordan broj

Kako bi obilježili ovaj značajan dan u povijesti nacionalnog društva Hrvatskog Crvenog križa, Crveni križ Split organizirao je manifestaciju kojom su prigodnim poklonima darivali dobrovoljne muške darivatelje koji su 50, 75 i 100 puta darivali krv te žene koje su 35, 55 i 75 puta darivale krv.

Svečana dodjela priznanja jubilarnim darivateljima krvi održana je u Hrvatskom domu. Predsjednik Crvenog križa Grada Splita Tomislav Gojo izrazio je svoju zahvalnost onima koji redovito sudjeluju u ovakvim akcijama.

image

Tomislav Gojo

Josko Supic/Cropix

- Veseli nas što ove godine imamo rekordan broj jubilarnih davatelja krvi, njih 78, što je 16 više nego prethodne godine. Imamo iskusne, starije davatelje, a naša je poruka mladima da se ugledaju na njih i da se odvaže na ovo humano djelo. Pozivamo sve da se odazovu akcijama jer ovim malim činom koji kratko traje mogu doslovno spasiti ljudski život - poručio je Gojo.

U organizaciji Crvenog križa na području grada Splita godišnje se organizira između 75 i 80 terenskih akcija, a svi koji žele i imaju volju darovati krv, kaže, to mogu učiniti i svakim danom na Odjelu transfuzijsku medicinu KBC-a Split.

Docentica Deana Bogdanić, voditeljica regionalnog transfuzijskog centra, Banke krvi KBC Split, istaknula je važnost ovog humanog čina..

- Noćas sam bila dežurna i puno je doza krvi otišlo našim pacijentima u bolnici. Da nema ovih dobrih ljudi, ne bismo mogli dati te doze. Čestitam im na njihovom danu. Vraćate nam vjeru u dobrotu i dajete nadu u ozdravljenje.

image

Deana Bogdanić

Josko Šupić/Cropix

Kako i sam naziv kampanje “12 minuta za 3 života” kaže, od jedne doze dobiju se tri krvna pripravka, odnosno spašavaju se tri života. Darivanje nije komplicirano, kratko traje, a dajući krv osjećate se dobro znajući da ste napravili dobro djelo - kaže Bogdanić te pozvala građane da se uključe akcijama darivanja krvi.

Na manifestaciji je sudjelovao i Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Splita.

image

Mario Negotić

Josko Šupić/Cropix

- Prilikom darivanja krvi ljudi se ne dijele ni po rasi, ni po nacionalnosti, nema podjele osim po krvnim grupama. To je jedina razlika. Krv je lijek kojemu nema zamjene - poručio se te se zahvalio na uspješnoj suradnji.

Darivatelji krvi su stvarni humanitarci koji daruju dio sebe besplatno, anonimno te svakom darovanom dozom spase nečiji život ne tražeći ništa zauzvrat.

Puno ‘prometovaca’

Nediljko Rožić, djelatnik splitskog “Prometa”, darovao je krv 100 puta, a planira i nastaviti.

image

Nediljko Rožić krv je dao 100 puta

Josko Šupić/Cropix

- Pala je stoja! Prvi put sam darovao krv u ratu za svoga brata Duška Božinovića koji je bio ranjen. Tako je to počelo. Moj kum Nedjeljko Kuščević također je dao preko 100 puta krv, a i moja kći isto sudjeluje u akcijama - kaže.

Dodaje kako u “Prometu” Split ima dosta aktivnih članova.

- Ima nas oko 180 aktivnih članova koji redovito daruju krv. Dobar je odaziv i mladih koje nastojimo poticati da se i oni odvaže na ovaj čin.

Umirovljena profesorica 70-godišnja Dobrila Kuzmanić krv je darovala 75 puta.

image

Dobrila Kuzmanić

Josko Supic/Cropix

- Prvi put sam sudjelovala akciji darivanja krvi s 20 godina, a glavni motiv je bila humanost. Onda je to išlo dalje. Najviše smo se angažirali u Domovinskom ratu kad sam radila s mladima i bila motivator. U početku su me pitali što ja imam od toga, ali kasnije bi se i oni priključili akcijama. U veljači sam zadnji put dala krv - kaže Kuzmanić, koja veli da je ovo, nažalost, kraj karijere.

image

Dobitnici priznanja za sto darivanja krvi

Josko Šupić/Cropix

Pozvala je sve da se odvaže te poručila da se nemaju čega bojati jer da ubod igle nije strašan i ne boli.

Kako bi se zadovoljile potrebe bolnice i svih njenih pacijenata, potrebne su doze krvi. Zahvaljujući kontinuiranim darivanjima krvi jubilarnih darivatelja vraća se nada u ljudskost i međusobno pomaganje vođeno isključivo altruizmom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:17