StoryEditor
SplitOTVORENI MIKROFON

Danas je rođendan Predragu Luciću, njegovi prijatelji i poštovatelji večeras će u splitskom klubu Quasimodo čitati tekstove ovog velikog čovjeka

12. veljače 2020. - 00:05
Predraga Lucić na 'Bookvici' 2012. godineNikola Vilić/HANZA MEDIA

U sjećanje na velikog pjesnika, novinara, dramskog pisca, satiričara, nadasve čovjeka Predraga Lucića, prijatelji i poštovatelji njegova rada okupit će se večeras (srijeda) u splitskom klubu “Quasimodo”da bi književnom večeri obilježili Lucićev rođendan.

U želji da njegove riječi ostanu među nama, žive, glasne i inspirativne, svi koji to budu željeli odabrat će neku njegovu pjesmu, kolumnu, ulomak, stih i to pročitati.

Književna večer “Bookvica”, koju vodi Patricija Horvat, nema najavljen raspored događanja, mogu sudjelovati svi koji ga se žele prisjetiti, no sigurno je da će se odazvati njegovi kolege iz “Feral Tribunea”, Boris Dežulović i Viktor Ivančić. Početak je zakazan za 20.30 sati.

Predrag Lucić autor je satirične poezije “Bezgaća povijesne zbiljnosti” 1 i 2, Velike Feralove pjesmarice “Haiku haiku jebem ti maiku”, zbirke poezije “Ljubavnici iz Verone”, satiričnih izdanja “Gusle u magli”, “Sun Tzu na prozorčiću” te “Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti” u koautorstvu s Borisom Dežulovićem.

Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao je u časopisima Fantom slobode, Ars, Sarajevske sveske i Naše pismo. Bio je član Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra P.E.N.-a. Za “Gusle u magli” dobio je nagradu “Kočićevo pero”, a 2017. “Juditu” za najbolje postignuće u dramskom programu Splitskog ljeta, za dramu “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad”.

U “Feral Tribuneu”, čiji je suosnivač, bio je urednik, autor tekstova, kreator fotomontaža, a pokrenuo je i uređivao “Biblioteku Feral Tribune”. Kad je nakon petnaest godina “Feral” 2008. ugašen, Lucić prelazi u Novi list, gdje kao kolumnist piše dnevnu rubriku “Trafika Predraga Lucića”.

Prethodno, radio je u Slobodnoj Dalmaciji kao novinar i ratni reporter, a na samim počecima u Omladinskoj iskri gdje je pisao kolumnu, uređivao kulturnu rubriku i duhoviti podlistak “Le Spizd”. Studirao je kazališnu i radio režiju, a režirao je u Beogradu, Splitu i Tuzli. Predrag Lucić preminuo je prije dvije godine, uoči svoga 54. rođendana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 02:47