StoryEditor
KulturaSJAJAN I KAD PIŠE I PRIČA

Zoran Predin u Splitu: Mi smo imali jasne neprijatelje, danas je teško 'ratovati', jer se piz*e kriju u raznim oblicima

Piše Jasenka Leskur
15. travnja 2019. - 16:12

Popularni slovenski kantautor Zoran Predin u Split je stigao kao pisac i pred publikom "Bookvice" u klubu "Quasimodo" otklonio svaku mogućnost da nešto zapjeva, jer bi to bilo "rad na crno".

Predložio je svojim književnim prijateljima Borisu Dežuloviću, Anti Tomići i Zlatku Gallu, koji su mu uz Patriciju Horvat bili promotori druge po redu zbirke priča "Glavom kroz zid", da nešto zajedno zapjevaju, a da će on za to vrijeme radije napisati kratku priču.

Jer – otkrio je – ovo drugo mu se više sviđa.

Kako su njegove kratke priče pune intimnih razmišljanja i reminiscencija na život "neostvarenog košarkaša, domara, poštara, noćnog čuvara, agenta osiguravajućeg društva, učitelja na selu" – i nadasve kantautora s 39 objavljenih glazbenih albuma – nezaobilazna tema bila je mladost, bolja prošlost i nostalgija.

– Danas je teško biti mlad i buntovan kada nema za njih socijalne sigurnosti, niti realne mogućnosti da prekarnim radom kupe sebi stan. Bunt sebi ne mogu priuštiti, on je luksuz koji smo mi nekada imali. Mladi mogu filozofirati s idejama, ali je među njima bunt "od krvi i mesa" nestao: ja poznajem mlade i nebuntovne ljude koji ne znaju što bi s mladošću počeli – kazao je ovaj dobrodržeći 61-godišnjak, otac petero djece i djed petero unuka.

Trubadur slobode

– Mi smo osamdesetih godina imali ljubazne neprijatelje, jasne i poštene. Otvorene. Danas je s neprijateljima teško ratovati jer su "pizde", jer se kriju u raznim oblicima i tamo gdje ih ne očekuješ.

Imam skepsu prema demokraciji, ali, ipak, nemam bolju ideju, pa mislim da našoj demokraciji trebaju nove gume, farbanje fasade, jer je velika količina polupismenih ljudi ugrozila osnovnu ideju.

Teško je ratovati s "pizdama" dok su dopušteni anonimni komentari na internetu, oni se pozivaju na "slobodu govora", ali to je njezina zloupotreba.

Anonimni komentari – koje je hrvatska Vlada, čujem, stavila na dnevni red – primitivno je oruđe današnje demokracije, po kojem se kroji imidž pojedinca i dnevne vijesti, a tvrtke i stranke ga zloupotrebljavaju i njime diskreditiraju konkurenciju.

Tako da moja slava stoji na temeljima onih boljih vremena kad su neprijatelji bili pošteni i otvoreni – smatra Predin, kojega zbog njegovih i danas nepromijenjenih vrijednosti koje zagovara nazivaju "trubadurom slobode".

– Osobnu slobodu si sam priuštiš i za nju moraš imati hrabrosti – ona nije romantična, nego jasna i egzaktna. Ona ima ishodište u davno usvojenim vrijednostima Francuske revolucije: Jednakost, Bratstvo, Sloboda.


Kad je zaklopite, nasmiješeni ste

Nekad smo se zezali: "Ja ne čitam novine, ne gledam Dnevnike, ja sam slobodan." To je istina. Nekad smo se smijali Alanu Fordu, danas tako živimo. Stoga, ako želimo svojoj djeci probuditi žeđ za osobnom slobodom, moramo ih tako odgajati. Ne prepuštati to školskom sistemu.

Jer mi smo još sposobni razlikovati koje su vijesti istina, a naša djeca i unuci neće imati tu mogućnost – kazao je slovenski pisac i kantautor, priznavši da prolazi kroz jaku krizu srednjih godina.

Dok drugi, naime, u njegovim godinama nađu 35 godina mlađu ljubavnicu ili kupe "Harley Davidson", njemu se dogodila strašna stvar – počeo je pospremati za sobom, štoviše i za drugima! – pa je morao početi pisati.

Glazbeni kritičar Zlatko Gall, koji je Predinov opus počeo pratiti od početaka "Lačnog Franca", drži da su svi tekstovi njegovih pjesama poput sižea za velike priče te da u njima postoji doza filmičnosti.

– Predinovu knjigu sam pročitao na dah i u njegovim pričama pronalazim ono isto što i u njegovim pjesmama, iste vrijednosti. On je uvijek bio "autor savjesti" poput Dylana ili Kekina, a ne "entertainer autor".

Šarmantan je i duhovit. Knjiga ne obrađuje smiješne teme, ali kad je zaklopite, na licu imate osmijeh – kazao je Gall.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 12:26