StoryEditor
Splitodlazak poteštata

Baldasar napušta Banovinu: vratio je mobitele, precvikao kartice i ostao bez službene škode, no za utjehu će se počastiti novim automobilom

7. travnja 2017. - 19:41
baldasar00

Ivo Baldasar je, kaže, "počistio sve za sobom" kako bi Vladina povjerenica Branka Ramljak, koja će privremeno preuzeti ključeve Banovine, mogla započeti s radom.

Gradonačelnik na odlasku, razriješen na jučerašnjoj sjednici u Banskim dvorima, govori nam kako je službene mobitele vratio u srijedu, kad je "precvikao" i bankovnu karticu koju ionako, dodaje, nije koristio. Ključeve službenog automobila škode superb u Banovinu će, pak, odnijeti danas...

Na novi posao, ipak, neće pješice budući da mu za nekoliko dana stiže terenac volkswagen tiguan koji je, kako doznajemo, platio 218.000 kuna.

- Ne znam zašto se oko toga digla tolika pompa - riječ je o polovnom vozilu starom dvije godine koje kupujem na kredit. Šta sad, čovjek ne smije ni kupit auto?! Supruga mi vozi toyotu RAV 4, staru 16 godina, a još stariji fiat punto koji sam prijavio na početku mandata koristi sin. Napominjem i kako terenca kupujem od privatne osobe - kaže dojučerašnji poteštat.

I zbog takvih prozivki po medijima, koje smatra podmetanjima, drago mu je što ranije odlazi s funkcije prvog čovjeka grada.

- Navikao sam se ja na ovakve situacije - u svom radnom vijeku promijenio sam 12 tvrtki i radio u pet država, a ovo smatram poslom kao i svakim drugim. U svakom slučaju, žalim onoga tko će me naslijediti, a tu ne mislim samo na Vladinu povjerenicu, već i na budućega gradonačelnika.

Nitko nije zaslužio raditi u ovakvim uvjetima u kojima te stalno miniraju. Od Nove godine ja se ljudima moram pravdati zašto im nešto Grad nije isplatio jer se zna da novca ima. Na neki sam način čak i zahvalan što odlazim ranije - govori Baldasar.

Tijekom svoja posljednja dva dana u Banovini - u srijedu i četvrtak - potpisao je toliko spisa da, šali se, više ne osjeća ruku.

- Dočekao me, sasvim sigurno, metar i pol visok snop papira. Potpisao sam ugovore o zakupima poslovnih prostora, "blagoslovio" stipendije za socijalu i sve ono što je izglasalo Gradsko vijeće... Nema smisla da se za tekuće stvari čeka povjerenika - naglašava naš sugovornik.

Je li posljednjih dana njegova gradonačelnikovanja bilo povlačenja za rukav, da se iskoristi zadnji trenutak kako bi se "ušićario" koji projekt, prostor ili kuna od Grada?

- Ponavljam, to su tekuće stvari s kojima se ja jednostavno nisam stigao prije pozabaviti zbog cijele ove situacije. Od Nove godine ja ne potpisujem, odnosno odobravam bilo kakve donacije i subvencije - kaže Baldasar.

Zanima nas odlaze li s njim i savjetnici na različitim područjima koje je angažirao. Postavlja se, naime, pitanje što će oni sada raditi u Banovini budući da je onaj kojeg su trebali savjetovati - razriješen...

U gradskoj upravi se govori da je angažiranih savjetnika koji rade na osnovi ugovora o djelu šestero (službeni odgovor nismo dobili, op.a.) te da nitko ne želi otići prije lokalnih izbora. Baldasar, međutim, tvrdi da to nije točno.

- Na ugovor o djelu trenutačno rade samo dvojica mojih savjetnika - Davor Marasović, koji je bio zadužen za komunalu, i Ozren Bužančić za sport, a svi su ostali zaposlenici gradske uprave. Marasoviću ugovor istječe 30. lipnja, a Bužančiću 15. lipnja, no otići će koncem ovog mjeseca - naglašava Baldasar.

To znači da će, premda im je poslodavac razriješen, spomenuti savjetnici primiti još jednu plaću koja iznosi 10.000 kuna.

Dojučerašnji gradonačelnik kaže kako je to i više nego razumna naknada budući da mu je prethodnik Željko Kerum, prema njegovim riječima, svoje savjetnike znatno izdašnije plaćao, odnosno primali su, navodno, po 12.500 kuna mjesečno.


 

Piše Linda Perić

item - id = 479298
related id = 0 -> 1122308
related id = 1 -> 1110042
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2021 12:02