StoryEditorOCM
RegionalUSKOKOVA OPTUŽNICA

Kolektivna amnezija na suđenju bivšem splitskom gradonačelniku, svjedoci se ničega ne sjećaju. ‘Sad još slabije čujem‘

Piše Vladimir Urukalo
7. prosinca 2023. - 16:44

Na splitskom Županijskom sudu u četvrtak je nastavljeno suđenje Ivi Baldasaru, bivšem splitskom SDP-ovu gradonačelniku i još sedmorici okrivljenika koji se terete USKOK-ovom optužnicom za zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na to.

Od osam okrivljenih u sudnici su se pojavili Baldasar, nekadašnji pročelnik za komunalu grada Splita Špiro Cokarić, Jasna Parčina, direktorica firme "Mimoza", te Natali Ribičić, voditeljica Odsjeka za površine javne namjene u gradu Splitu, dok na ročište nisu došli, a to po zakonu nisu ni obvezni, Damir Babić, aktualni voditelj gradskog Odsjeka za promet i komunalno održavanje, Josip Čulić, vlasnik tvrtke "Duresco", umirovljeni bivši splitski gradonačelnik Miroslav Buličić te Stipe Mađor, vlasnik firme "Neoplasma".

Podsjetimo, USKOK-ova optužnica podignuta krajem srpnja 2019. godine tereti Baldasara da je od srpnja 2014. do kraja ožujka 2017. godine zajedno sa Špirom Cokarićem i Damirom Babićem na traženje Jasne Parčine i Josipa Čulića iz tvrtke "Mimoza" – vlasnika hotela "Luxe", tom smještajnom objektu omogućio korištenje besplatnih ili povoljnijih parkirališnih mjesta, čime je Grad Split oštećen za 463.700 kuna.

Nepripadna korist

Bivši SDP-ov gradonačelnik se tereti i da je Cokariću i Natali Ribičić naložio da tvrtkama Stipe Mađora na tri godine daju u zakup površinu oko Turističke palače "s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup, uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu te da se dopušta postavljanje šanka uz ugovor o zakupu poslovnog prostora na 25 godina".

image

Natali Ribičić

Joško Šupić/Cropix

Tako je, po USKOK-u, Baldasar omogućio Mađorovim tvrtkama pribavljanje nepripadne imovinske koristi za razliku između plaćene zakupnine s popustom i punog iznosa podzakupnine u iznosu od najmanje 63 tisuće kuna te za neplaćanje naknade za postavljeni šank od 60 tisuća kuna, čime je Split tijekom trajanja sklopljenih ugovora godišnje ukupno oštećen za više od 123 tisuće kuna.

image

Stipe Mađor

Tom Dubravec/Cropix

Miroslava Buličića, pak, tereti se da je tražio od Babića da izda nalog tvrtki "Cestar" da izvede radove postavljanja prometnog ogledala, asfaltiranja i iscrtavanja parkirališnog prostora ispred njegove obiteljske kuće koje je platio Grad Split, a čime je Grad oštećen za minimalno 30 tisuća kuna.

– Nisam mogao na ispitivanju u USKOK-u prepoznati snimku i glasove na njoj, a gospodin koji me je ispitivao čudio se kako ne mogu prepoznati kolegicu koja je sjedila sa mnom u uredu, sugerirajući da je to Natali Ribičić. Sad kad slušam snimku, mogu reći da još slabije čujem, a na snimci prepoznajem kolegicu Leonu Grgić i pročelnika Cokarića...

U vezi naloga za taj parking ne znam ništa, bio sam pozvan u ured pročelnika i rečeno mi je da treba umanjiti iznos za neki parking, da postoji zaključak o tome. Rekao sam da onaj tko je napisao taj ugovor mora biti zadužen i za aneks... – kazao je, uz ostalo, Igor Zuanić, zaposlenik Odsjeka za promet grada Splita.

Problem s ovrhama

Nakon njega je svjedočila bivša dugogodišnja gradska šefica financija Ljiljana Vučetić koja je, među inim, kazala kako Zaključak o određivanju povlaštene naknade za parking nije bio osnova za zaduženje ako nije bilo druge vjerodostojne dokumentacije.

image

Ljiljana Vučetić, bivša pročelnica za financije

Božidar Vukičević/Cropix

– Nama je bio problem s ovrhama jer nije bilo vjerodostojne dokumentacije za neke korisnike, pa ovrhe nisu prolazile. Sama kartica zaduženja nije takav dokument.... Svi zaključci koje je donosio gradonačelnik prolazili su kroz pravnu službu jer mi u financijama nismo bili pravnici.

Sjećam se da smo bili na sastancima gdje se predlagalo poboljšanje naplate potraživanja, a ne sjećam se je li tada bilo razgovora vezanih za to da se odobri popust od 20 posto svima koji jednokratno plate. Mislim da je bilo stranaka koje su taj popust konzumirale, ali se ne sjećam koje su to bile – navela je svjedokinja.

Suđenje se nastavlja.

28. travanj 2024 00:29