StoryEditorOCM
Savjetisigurno djeluje

Želite li da vam se povrće kuha znatno brže, u vodu pod obavezno dodajte ovaj sastojak. Sigurno ga već imate...

Piše Spiza SD
14. studenog 2023. - 16:14

Nikome nije drago čekati da se nešto skuha, osobito ako je uz nestrpljenje prisutna i glad pa je pitanje kako pomoći određenim namirnicama da se što brže skuhaju, bez da im to utječe na kvalitetu, uvijek vlo logično i na njega je dobro znati odgovor. A znate li vi kako pomoći krumpiru, mrkvi, grašku, brokuli i ostalom povrću da se što brže skuha?

Za početak, ako je riječ o povrću koje treba ubaciti u kipuću vodu - poput spomenute brokule, ali jednak tako i mrkve te graška kao i svog lisnatog povrća - bolje ga je kuhati u većem loncu s puno vode. Razlog je jednostavan: kad ubacite povrće u vrelu vodu, ono će joj sniziti temperaturu. Također, jednom kad je povrće u loncu, lonac je dobro poklopiti, barem napola.

No ako zaista želite pomoći povrću da se brže skuha, nećete preskočiti jedan dodatak vodi za njegovo kuhanje. Nemajte straha, sigurno ga imate pri ruci - riječ je o sasvim običnoj soli. Vjerojatno vam je poznato da je u vodu za koju želimo da što prije dođe do vrenja treba dodati sol, no ovdje nije riječ samo o tome. Sol dodajemo da bi pomogla pri otapanju prirodnih ljepila koja drže stanice biljke na okupu - sol, ako ćete u detalje, pomaže u razdvajanju pektinskih vlakana - pa se povrće bez tog zaštitnog sloja brže i lakše skuha.

Idući put kad se budete dvoumili oko toga treba li posoliti vodu za kuhanje povrća ili ćete povrće zasoliti tek kad je gotovo nemojte se misliti nego - solite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:05