StoryEditorOCM
Savjetitopi se u ustima

Za najbolje meso s gradela koje ste ikad okusili trebat će vam samo malo strpljenja: ovo je tehnika koja čini čuda!

Piše Spiza SD
16. srpnja 2023. - 12:30

Unatoč pasjim vrućinama nikome ne pada na pamet odustati od gradelavanja, ako je u prilici uživati u slasnim bokunima znalački ispečenima iznad vrele žeravice. Vruće je, istina, ali ne toliko da bismo se i tog užitka morali odreći. Slažete li se s nama, možda ste upravo u potrazi za dobrim bokunom ili pak već ložite vatru, no ako ćete nas poslušati, a vjerujte isplatit će vam se, barem jedan dio mesa koje ste planirali ispeći odvojit ćete sa strane, za iduće gradelavanje. Nemojte se zgražati, pričakajte da vam objasnimo.

Želite li odreske meke da se tope u ustima i sočne za past u afan, priuštite im poseban tretman. Riječ je o tehnici koja je poznata kao mokro dozrijevanje i podrazumijeva pakiranje mesa u vakuum kesice i njihovo čuvanje na temperaturi od dva do tri stupnja pet do deset dana pa čak i dulje.

image
Saša Burić/Cropix

Za razliku od suhog zrenja, ovaj postupak ne utječe na gubitak težine mesa, a dodatna mu je prednost što je izvedivo u kućnoj radinosti, čak i ako nemate aparat za vakumiranje. Sasvim će vam dobro doći i obična posuda s poklopcem: ubacite meso u posudu i pripazite da je potpuno prekriveno uljem. Ulju možete dodati začine poput para u zrnu, ružmarina i drugog začinskog bilja te češnjaka pa ćete meso usput i aromatizirati, a kad ste ga dobro zatvorili sve što trebate napraviti je pospremiti ga u hladnjak na temperaturu do četiri stupnja i pustiti na miru. Uljem prekriveno, zatvoreno i pohranjeno na prikladnoj temperaturi meso može ležati desetak dana. 

Ovaj će postupak meso mekšati iznatno mu skratiti vrijeme pripreme: odresci odležani na ovakav način peku se najduže po 1,5 minutu sa svake strane. Što se pak tiče pozicija mesa koje su pogodne za primjenu ove tehnike, najboljom se pokazala za biftek,  Tri tip odrezak, Bavette odrezak, Spider odrezak, Flat iron odrezak, Skirt odrezak i Flank odrezak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:59