StoryEditorOCM
ReceptiNEKI NOVI OKUS

Uskrsna pletenica - neodoljiva slatka delicija

Piše PROMO
29. ožujka 2024. - 14:00

Čaroliju Uskrsa, osim ljubavi i zajedništva, čini i priprema neodoljivih slatkih delicija, neovisno o tome jeste li se odlučili za tradicionalne recepte ili pak birate neke nove okuse.

USKRSNA PLETENICA

SASTOJCI:

Dizano tijesto

200 ml mlijeka

80 g maslaca ili margarina

500 g pšeničnog brašna

1 omot Dr. Oetker kvasac

80 g šećera

1 omot  Dr. Oetker Vanilin šećer

1 prstohvat soli

1 jaje (veličine M)

1 bjelanjak (veličine M)

1 Dr. Oetker čokoladne kapi

Za premazivanje

1 žlica mlijeka

1 žumanjak (veličine M)

PRIPREMA:

1. Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin.

2. Dizano tijesto: Brašno i kvasac pažljivo pomiješajte u posudi. Dodajte sve ostale sastojke osim čokoladnih kapi. Sve zajedno mikserom (lopaticama) izradite u glatko tijesto, miješajući oko pet minuta, najprije na najnižoj, a potom na najvišoj brzini.

Ostavite tijesto pokriveno na toplom mjestu da se diže toliko dugo dok se vidno ne uveća.

3. Tijesto: Tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini još jednom kratko promijesite i dodajte čokoladne kapi (1 žlicu ostavite za posipavanje). Tijesto podijelite na pet komada jednake veličine (najbolje je komade odvagati, svaki komad ima oko 200 g) i oblikujte u valjak dužine oko 40 cm.

4. Pletenje: S pomoću svih pet valjaka ispletite pletenicu. Početak i završetak pletenice čvrsto stisnite kako bi prilikom pečenja zadržala oblik. Pletenicu na papiru za pečenje povucite na lim za pečenje i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 20-30 minuta (sve dok se tijesto vidno ne poveća).

Zagrijte pećnicu.

3. Pečenje:

Električna pećnica: 180 °C

Pećnica na vrući zrak: 160 °C

Žumanjak umutite s mlijekom, premažite pletenicu i pospite je preostalim čokoladnim kapima. Ispecite pletenicu.

Nivo pećnice: donja trećina

Vrijeme pečenja: oko 30 minuta

Pletenicu s papirom za pečenje povucite s lima za pečenje i ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki.

Inspiraciju za više recepata možete pronaći na linku Dr. Oetker Uskrs

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:53