
Ljubiteljima rižota sigurno će se svidjeti naš današnji prijedlog za ručak: ovaj recept koij smo dobili od Tonke Petričević, Splićanke zaljubljene u kužinavanje koju pratimo na simpatičnom Instagramu Tonka, reci ručak (a o kojoj smo vam već pisali, podsjetite se ovdje) uključuje muškatnu tikvu, vrganje i Pecorino, ali također i hrskavu pancetu, kremasti sir i bijelo vino. Pitate li nas - to je prava kombinacija za pet!
Kremasti rižot s puno sira
Sastojci (za 5 osoba):
500 g riže za rižot
1 manja muškatna tikva (oko 1 kg)
1 veća kapula
30 g sušenih vrganja
150 ml bijelog vina
100 g krem sira
50 g maslaca
oko 200 g pancete
1 žličica sušenih mediteranskih začina
1 žličica ribanog muškatnog oraščića
pola žličice kurkume
oko 1,5 l povrtnog temeljca
100 g ribanog Pecorini sira
ulje
sol, papar
Priprema:
Tikvu ogulite i očistite od koštica. Narežite na kockice, smjestite u kalup za pečenje na masni papir, zalijte s malo ulja, pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva.
Prohladite pa usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Dobit ćete oko 500 g pirea.
U međuvremenu u mlakoj vodi namočite sušene vrganje. Nakon 30 minuta ih isperite, ocijedite od viška tekućine i sitno narežite.
U dubljoj tavi zagrijte malo ulja. Kapulu ogulite i sitno naribajte ili usitnite u blenderu. Dinstajte kapulu na ulju nekoliko minuta. Dodajte rižu i vrganje pa dinstajte još nekoliko minuta uz miješanje.
Zalijte vinom i pustite da ispari.
Dodajte začine: sol, papar, mediteranske začine, kurkumu i muškatni oraščić.
Sada kuhajte rižot otprilike 15-18 minuta na srednjoj vatri i uz stalno miješanje i podlijevanje vrućim temeljcem (u malim količinama).
Po sredini kuhanja umiješajte i pire od tikve.
Pred kraj kuhanja umiješajte krem sir i ribani Pecorino sir (oko 70 g, a ostatak ostavite za posipanje). Probajte i po potrebi dodajte još začina. Ugasite vatru i umiješajte maslac.
Poslužite odmah uz poprženu pancetu i ribani sir.