StoryEditorOCM
Receptikrepko i ukusno

Poriluk i grah savršen su spoj, a kad im se doda ova zdrava namirnica, jelo je prava bomba! Jedno je ključno...

Piše T.S.M.
1. veljače 2024. - 08:10

Nedavno smo vam pisali koliko je poriluk zdrav i koristan pa smo vam ponudili nekoliko zgodnih recepata za njegovu pripremu (podsjetite se ovdje), a danas vam nudimo još jedan. Baš je zgodan i jednostavan, a sviđa nam se zato što poriliuk spaja s grahom i ječmom.

Pisali smo vam jednom prilikom i o tome kako su grah i ječam izuzetno dobar spoj i to zbog toga što žitarice poput ječma, kad ih dodamo grahu, ne samo da jelo čine ukusnijim, nego i zdravijim.

U receptu koji slijedi koristi se grah iz konzerve, kako bi priprema bila brža, no još bi bilo bolje posegnuti za suhim - samo ga se treba sjetiti na vrijeme pomočiti...

Poriluk s grahom 

Sastojci

400 g graha u konzervi
250 g pasate od rajčice
150 g ječma
70 g pancete
3 poriluka
1 mrkva
1 stabljika celera
1 žličica dimljene paprike
1/2 žličice timijana
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Ječam potopite barem dva sata prije pripreme jela, zatim ga isperite. 

Poriluk očistite i narežite na kolutove pa ga pirjajte na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckani celer i mrkvu te pancetu narezanu na kockice te sve pirjajte dok poriluk ne omekša.

Dodajte rajčice, posolite, kratko propirjajte dok ne nestane tekućine, dodajte ječam te dolijte vode koliko je potrebno da sve prekrije i kuhajte oko pola sata, odnosno koliko je potrebno da se ječam skuha.

Desetak minuta prije kraja kuhanja dodajte dimljenu papriku, timijan, papar i grah. Na kraju provjerite treba li soli i poslužite uz prepečeni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:49