StoryEditorOCM
Receptibrzo i slasno

Pamuk-kiflići po receptu zadarske meštrovice za slatko i slano: napunite ih domaćim džemom, topit će vam se u ustima

Piše Spiza SD
10. svibnja 2023. - 10:55

Čim nam se sunce malo skrilo, opet smo raspoloženi za peciva i kolače. Plan da ćemo "malo pripaziti" stavili smo na čekanje. Ako ste vi, za razliku od nas, ipak, "karakter", mogli bismo vas nagovoriti da pokleknete jer imamo jako dobar recept za kifliće mekane poput pamuka. Pamuk kiflice za koji nam je recept otkrila Zadranka Emina koju pratimo na Instagramu Zalogajčić (a ideju je, kako napominje, dobila od Katarine s Instagrama Mama Aleni) pripremaju se lako i brzo, a pravi su užitak, osobito ako ih nadjenete dobrim domaćim džemom. Pecite i uživajte!

Slatke pamuk kiflice 

Sastojci:

300 ml toplog mlijeka
2 čajne žličice kvasca (vrhom pune)
100 ml ulja
2 jaja
4- 5 žlica šećera
1/2 žličice soli
2 vanilin šećera
600 g brašna
džem za nadjev

Priprema:

U toplom mlijeku razmutite kvasac sa žlicom brašna i žlicom šećera te pričekajte da se aktivira.

U polovicu brašna dodajte aktivirani kvasac, ulje, 1 jaje, 1 bljelanjak, šećer, vanilin šećer i sol. Zamijesite meko tijesto uz postepeno dodavanje preostalog brašna. Tijesto pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite na toplom mjestu da naraste.

Naraslo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljate u krug promjera 40-ak cm pa ga narežite na trokutiće, svaki nadjenite džemom i formirajte kiflice. Ostavite ih na toplom da se dignu pa ih premažite mješavinom žumanjka i 1 žlice mlijeka.

Kiflice slažite na lim obložen masnim papirom i pecite na 200° C odprilike 20 min dok lijepo ne porumene.

Tople kiflice pospite šećerom u prahu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:29