StoryEditorOCM
SlanoBEZ DIZANJA TIJESTA

Svježe kiflice za koje vam neće biti potreban kvasac. Uz ova dva sastojka bit će mekane danima

Piše SD SPIZA
29. prosinca 2023. - 19:50

Obožavate svježe pečene kiflice, ali niste ekspert za dizana tijesta? Nema problema, imamo recept za koji vam neće trebati kvasac. Možete zaboraviti na premjesivanje i višesatno dizanje tijesta jer će kvasac savršeno zamijeniti prašak za pecivo. 

Zahvaljujući kremastom svježem siru i maslinovu ulju, kiflice će biti savršeno meke danima. Ne bojte se kako će vam ispasti. Koliko god vam se učinile neurednima prije stavljanja u pećnicu, budite sigurni da će iz nje izaći kao prekrasni kiflići. 

Brze kiflice s praškom za pecivo

Sastojci:

500 g glatkog brašna
250 g svježeg sira (kremastijeg)
2 jaja
100 ml maslinova ulja
100 ml mlijeka
prašak za pecivo
žličica soli
sjemenke sezama, maka ili suncokreta

Priprema:

U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte sol, izmiješajte i dodajte svježi sir. Sve dobro izmiješajte.

U manju zdjelicu odvojite bjelanjke (žumanjke ostavite za premazivanje), istucite ih vilicom pa dodajte mlijeko i maslinovo ulje. Dobro izmiješajte. U zdjelu s brašnom i sirom dodajte tu smjesu pa rukama zamijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.

Tijesto razvaljajte u dva kruga promjera 35-40 cm pa svakog od njih izrežite na 16 komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) i složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumanjcima koje ste izmiješali s dvije žlice mlijeka. Pospite sezamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.

Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 minuta.

Pečene kiflice izvadite iz pećnice i prekrijte krpom, a kad se ohlade, prebacite ih u vrećicu i zavežite. Na taj će način dulje ostati meke i svježe.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2024 11:30