
Grah sa suhim mesom je tradicionalno jelo na žlicu koje svi obožavaju, a idealan je za hladne dane jer lijepo grije i garantira da nakon njega nitko neće ostati gladan. Stevo Karapandža kultni chef čije smo TV emisije svi obožavali, a recepte marljivo čuvali grah priprema po receptu koji donosimo u nastavku. Njegovom fažolu, tvrde oni koji su ga probali, nema ravnog - isprobajte ga i uživajte!
Grah sa suhim mesom
Sastojci:
450 grama graha
dvije mrkve
dvije glavice luka
jedan poriluk
dva lovorova lista
300 grama suhog mesa
žličica crvene mljevene paprike
pola žličice mljevenog papra
žlica biljnog začina
dvije žlice brašna
30 mililitara ulja
sol po ukusu
Priprema:
Očistite grah, operite ga i potopite u hladnoj vodi večer prije kuhanja. Ujutro ga stavite da se kuha, pustite da prokuha i kuhajte ga deset minuta. Procijedite prvu vodu pa u grah dodati toplu vodu. U zdjelu dodati dvije isjeckane glavice crnog luka i dva lovorova lista.
Očistite i nasijecite mrkve, popržite s likom i dodajte u grah. Dodajte i opranu suho meso i sve kuhajte oko sat i pol -do dva sata. Po potrebi dodajte još vode, ovisno o tome koliko gust želite da vaš grah bude.
Kada se grah skuha, napravite zapršku. Zagrijte ulje u tavi, dodajte brašno i popržite ga pazeći da ne izgori. Prohladite ga pa dodati mljevenu papriku. Dobro promiješajte i ulijte u kuhani grah. Dodajte biljne začine, sol i papar po ukusu. Kuhajte još 5 minuta i isključite ploču.