
Panko krušne mrvice pravi su kuhinjski hit, jer svakom jelu svojom laganom i hrskavom teksturom dodaju još jednu dimenziju - čime ono postaje pravi raj za nepce.
Panko krušne mrvice od klasičnih se razlikuju po tome što se rade od posebne vrste kruha bez kore, odnosno nikada se ne rade od kruha s cjelovitim zrnom pšenice. To rezultira laganijim i hrskavijim mrvicama koje pohanu i prženu hranu ne čine težom.
Riječ "Panko" dolazi iz japanskog jezika, a Panko se koristi za lagano pohanje u japanskoj kuhinji. Evo kako napraviti vlastite Panko mrvice u svojoj kući.
Što se u njima nalazi
Tipični sastojci za Panko koji se kupuju u trgovini su pšenično brašno, kvasac, ulje i sol. Većina marki kupovnih Panko mrvica u trgovinama su veganske, ali, kao što vidite, Panko nije bez glutena. Ako želite da vaše domaće Panko mrvice ipak budu bezglutenske, za njihovu pripremu koristit ćete bezglutenski kruh ili pahuljice od riže ili kukuruza.
Koje su druge zamjene za Panko krušne mrvice?
U većini recepata Panko možete zamijeniti običnim krušnim mrvicama - ali efekt neće biti isti. Alternative Panko mrvicama su mrvice krekera, matzo brašno, zdrobljene kukuruzne pahuljice, zdrobljena suha mješavina za nadjev, zdrobljeni melba tost, zdrobljeni pereci, zdrobljeni čips od tortilje ili zdrobljeni čips od krumpira.
Sastojci za domaći Panko
Za pripremu Panko mrvica potrebna vam je štruca bijelog kruha. Ovo je jedini sastojak ovog jednostavnog recepta.
Kako napraviti Panko
Skinite koru s kruha. Kruh naribajte ili ga usitnite u multipraktiku. Naribani kruh stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite mrvice na 150 Celzijusovih stupnjeva pet do sedam minuta. Pazite da Panko ne porumeni.
Kada se ispeku, izvadite Panko krušne mrvice iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade prije upotrebe ili spremanja.
Gdje sve možemo koristiti Panko krušne mrvice
Kao hrskavi dodatak u jelima iz tepsije - Panko dodaje malo teksture gotovo svim vrstama složenaca. Pomiješajte Panko s parmezanom i nekim talijanskim začinima i obilato pospite bilo koju tepsiju s pripremljenim jelom.
Za zgušnjavanje juha i umaka - Panko može zgusnuti juhu ili umak upijanjem dodatne tekućine i dodavanjem zanimljive teksture.
Kao emulgator - Neki kuhari koriste Panko umjesto jaja za povezivanje sastojaka. Ovo je dobra opcija za vegane i one koji su alergični na jaja. Panko je odličan i kao sastojak u mesnim okruglicama.
Obično pohanje - odličan su alat za svinjske kotlete, pileće kotlete, pržene škampe ili druge vrste plodova mora. Također ih možete koristiti za povrće koje pržite u fritezi ili dubokom ulju.
Kako čuvati Panko
Mrvice kada se ohlade spremite na suho mjesto. Hermetički zatvorena posuda odličan je način da ih pohranite do sljedeće uporabe.