
Ne znamo što vi mislite o tome, ali nama je malo što tako lijepo,nostalgično i izaziva onaj osjećaj topline oko srca kao miris tek pečenih domaćih kolača. Osobito ako je riječ o nekom dragom, starom kolaču. Poput buhtli. Svi ih vole jer su tako meke, mirisne i ukusne i nije nam jasno zašto posljednjih tjedana svi gnajve s krafnama, a gotovo se nitko nije sjetio buhtli. Sjetila se ipak Irena Gavran, koju pratimo na izvrsnom profilu @pregacha i na istoimenom blogu.
Irenine buhtlice su mekane kao pamuk i mirišu neodoljivo, bez obzira čime ih punili. Neki će reći da je bolji čokoladni nadjev, no mi ovoga puta, radi još veće nostalgije, glasamo za džem. Po mogućnosti domaći.
Irenine buhtle
Sastojci:
25 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica brašna
500-550 g brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljenog maslaca
150 g mlakog mlijeka
1 jaje
ribana korica jedne naranče
prstohvat soli
Priprema:
Pomiješajte 25 g svježeg kvasca,100 ml mlakog mlijeka, 1 žlicu šećera i 1 žlicu brašna. Ostavite 10-ak minuta da miruje i da kvasac nadođe.
Brašno, šećer, sol i naribanu koricu naranče pomiješajte u posudi u kojoj ćete miksati tijesto. Ubacite otopljeni maslac, mlako mlijeko i razmućeno jaje. Miksajte nastavcima za tijesto dok se tijesto ne formira u glatku kuglu koja se fino odvaja od stijenki posude.
Pokrijete krpom i pustite da se diže dok ne u dvostuči veličinu. Kad je tijesto uzdiglo, malo ga premijesite pa ga razvijte u pravokutnik i izrežite kvadratiće. Dobit ćete 15-ak komadića.
Na svaki stavite žličicu pekmeza, pa spojite sve krajeve kako bi dobili kuglicu. Spojeni dio ide na dno posude u kojoj ga pečete (ja sam u kalupu za torte 26cm). Opet ih ostavite na toplom da se dignu, premažite ih sa još malo otopljenog maslaca i pospite šećerom u prahu, pa ih ubacite u hladnu pećnicu i upalite ju na 160 stupnjeva. Pecite 30-ak minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.