StoryEditorOCM
Receptimiris djetinjstva

Mekane kao pamuk i divno mirisne: imamo savršen recept za buhtle, završni detalj je zaslužan za najbolji rezultat ikad

Piše Spiza SD
18. veljače 2023. - 10:16

Ne znamo što vi mislite o tome, ali nama je malo što tako lijepo,nostalgično i izaziva onaj osjećaj topline oko srca kao miris tek pečenih domaćih kolača. Osobito ako je riječ o nekom dragom, starom kolaču. Poput buhtli. Svi ih vole jer su tako meke, mirisne i ukusne i nije nam jasno zašto posljednjih tjedana svi gnajve s krafnama, a gotovo se nitko nije sjetio buhtli. Sjetila se ipak Irena Gavran, koju pratimo na izvrsnom profilu @pregacha i na istoimenom blogu.

Irenine buhtlice su mekane kao pamuk i mirišu neodoljivo, bez obzira čime ih punili. Neki će reći da je bolji čokoladni nadjev, no mi ovoga puta, radi još veće nostalgije, glasamo za džem. Po mogućnosti domaći.

image
@pregacha

Irenine buhtle

Sastojci:

25 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica brašna
500-550 g brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljenog maslaca
150 g mlakog mlijeka
1 jaje
ribana korica jedne naranče
prstohvat soli

Priprema:

Pomiješajte 25 g svježeg kvasca,100 ml mlakog mlijeka, 1 žlicu šećera i 1 žlicu brašna. Ostavite 10-ak minuta da miruje i da kvasac nadođe.

Brašno, šećer, sol i naribanu koricu naranče pomiješajte u posudi u kojoj ćete miksati tijesto. Ubacite otopljeni maslac, mlako mlijeko i razmućeno jaje. Miksajte nastavcima za tijesto dok se tijesto ne formira u glatku kuglu koja se fino odvaja od stijenki posude.

Pokrijete krpom i pustite da se diže dok ne u dvostuči veličinu. Kad je tijesto uzdiglo, malo ga premijesite pa ga razvijte u pravokutnik i izrežite kvadratiće. Dobit ćete 15-ak komadića.

Na svaki stavite žličicu pekmeza, pa spojite sve krajeve kako bi dobili kuglicu. Spojeni dio ide na dno posude u kojoj ga pečete (ja sam u kalupu za torte 26cm). Opet ih ostavite na toplom da se dignu, premažite ih sa još malo otopljenog maslaca i pospite šećerom u prahu, pa ih ubacite u hladnu pećnicu i upalite ju na 160 stupnjeva. Pecite 30-ak minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2023 10:24