StoryEditorOCM
Receptisuperkruh

Kruh bez brašna, pun superzdravih sastojaka. Evo kako ga priprema naša čitateljica, otkrila nam je i tajnu neobične boje

Piše Spiza SD
7. lipnja 2023. - 07:10

Izbjegavate li kruh zato što vam škodi probavi i/ili liniji, za to više nema potrebe: imamo recept za zdravi kruh s puno finih sastojaka zahvaljujući kojima postaje pravi "superkruh". Među njima nećete pronaći brašno, što je super ako vam škodi gluten ili se držite prehrambenih preporuka koje isključuju kombiniranje masti i ugljikohidrata, a ne sadrži ni kvasac, koji je za neke osobe narušene probave poprilično problematičan. Dodatni bonusi su mu što ga ne treba mijesiti, a sastojke ne treba vagati. Ima još jednu posebnost - neobičnu zelenu boju.

image
Privatni album

Recept smo dobili od čitateljice koja voli zdravu hranu i gušta je pripremati, a ovo je jedna od njenih kreacija koje se često nađu na obiteljskom stolu.

Kaže nam kako kao mjericu koristi - mlin za kavu. Za malu štrucu potrebna su, poručuje,  "dva mlina" mljevenih sjemenki u omjeru koji može varirati kako vam se sviđa, a među njima su i sjemenke kojima zaslužuje neobičnu boju: bučine golice.

image
Privatni album

Superkruh od supersjemenki

Sastojci:

mljeveni bademi, lan (zlatni i crni), suncokretove i bučine sjemenke
chia sjemenke
cjelovite suncokretove, bučine i sezamove sjemenke
1 jaje
1 jogurt 
1/2 žličice sode bikarbone

Priprema:

Najprije u malo više od pola velike šalice ulijte jogurt i stavite po želji chia sjemenki (ne previše). Ostavite ih da nabubre.

U međuvremenu sameljite sjemenke u mlinu za kavu pa ih dodajte u posudu u kojoj ćete zamiješati kruh. Dodajte sol (himalajsku, ali može i obična), sodu bikarbonu, malo cjelovitih sjemenki suncokreta i bučinih golica pa sve dobro promiješajte.

Jaju odvojite žumanjak i ubacite ga u smjesu te promiješajte, zatim dodajte jogurt i chia sjemenke pa dobro izmiješajte.

Bjelanjak mikserom istucite u snijeg pa ga malo po malo dodajte u smjesu sa sjemenkama. Prebacite sve u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pospite sezamom pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, između 35 i 40 minuta.

Kad kruh bude gotov i izvađen iz pećnice, ostavite ga da se hladi na gustim rešetkama ili višestruko presloženoj kuhinjskoj krpi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:35