
Izbjegavate li kruh zato što vam škodi probavi i/ili liniji, za to više nema potrebe: imamo recept za zdravi kruh s puno finih sastojaka zahvaljujući kojima postaje pravi "superkruh". Među njima nećete pronaći brašno, što je super ako vam škodi gluten ili se držite prehrambenih preporuka koje isključuju kombiniranje masti i ugljikohidrata, a ne sadrži ni kvasac, koji je za neke osobe narušene probave poprilično problematičan. Dodatni bonusi su mu što ga ne treba mijesiti, a sastojke ne treba vagati. Ima još jednu posebnost - neobičnu zelenu boju.
Recept smo dobili od čitateljice koja voli zdravu hranu i gušta je pripremati, a ovo je jedna od njenih kreacija koje se često nađu na obiteljskom stolu.
Kaže nam kako kao mjericu koristi - mlin za kavu. Za malu štrucu potrebna su, poručuje, "dva mlina" mljevenih sjemenki u omjeru koji može varirati kako vam se sviđa, a među njima su i sjemenke kojima zaslužuje neobičnu boju: bučine golice.
Superkruh od supersjemenki
Sastojci:
mljeveni bademi, lan (zlatni i crni), suncokretove i bučine sjemenke
chia sjemenke
cjelovite suncokretove, bučine i sezamove sjemenke
1 jaje
1 jogurt
1/2 žličice sode bikarbone
Priprema:
Najprije u malo više od pola velike šalice ulijte jogurt i stavite po želji chia sjemenki (ne previše). Ostavite ih da nabubre.
U međuvremenu sameljite sjemenke u mlinu za kavu pa ih dodajte u posudu u kojoj ćete zamiješati kruh. Dodajte sol (himalajsku, ali može i obična), sodu bikarbonu, malo cjelovitih sjemenki suncokreta i bučinih golica pa sve dobro promiješajte.
Jaju odvojite žumanjak i ubacite ga u smjesu te promiješajte, zatim dodajte jogurt i chia sjemenke pa dobro izmiješajte.
Bjelanjak mikserom istucite u snijeg pa ga malo po malo dodajte u smjesu sa sjemenkama. Prebacite sve u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pospite sezamom pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, između 35 i 40 minuta.
Kad kruh bude gotov i izvađen iz pećnice, ostavite ga da se hladi na gustim rešetkama ili višestruko presloženoj kuhinjskoj krpi.