StoryEditorOCM
Receptilako probavljiva

Juha od rajčice gusta i ukusna kao nikad: neće vam trebati zaprška, samo sastojak koji već sigurno imate pri ruci

Piše T.S.M.
9. siječnja 2024. - 14:29

Juha od rajčice jedno je od ukusnih, zdravih i jednostavnih jela u kojima možemo uživati cijele godine - ljeti ćemo koristiti svježe pome, a zimi konzervirane i u tome ne bi smjelo biti ništa loše jer neki nutricionisti tvrde da je rajčica jedna od rijetkih namirnica koja je u konzerviranom stanju nutritivno jednako vrijedna kao i u svježem Nećemo vam sad oko toga pametovati jer bliži se vrijeme ručka i treba se baciti na posao.

Donosimo vam jedan jako dobar recept koji nam se sviđa zbog toga što je juha ukusna, gusta i krepka, a pri kuhanju vam uopće neće trebati zaprška da biste ju zgusnuli (zaprška nam je, ako se pitate, na crnoj listi jer je teško probavljiva). Tajna je u dodatku jedne namirnice koja vam je sasvim sigurno pri ruci, štoviše, vjerojatno imate i nešto viška...

Gusta juha od rajčica

Sastojci

800 g poma pelata
100 g kruha
50 g maslaca
20 g parmezana
3 žlice maslinovog ulja
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žličica majčine dušice ili bosiljka
malo šećera po želji
sol, papar

Priprema:

Kruhu uklonite koru pa ga ubacite u blender i pulsirajte dok ne nastanu grube, velike mrvice. Alternativno, narežite ga na kockice. Pola kruha pričuvajte za kasnije, pola prepecite na 2 žlice maslinovog ulja do zlatne boje. Izvadite uz tave, pustite da se malo ohladi pa ga pomiješajte s parmezanom.

Na preostaloj žlici ulja prodinstajte nasjeckani luk. Kad postane staklast dodate mu usitnjeni češnjak. Kad zamiriše ubacite rajčice i kuhajte uz miješanje, pri čemu rajčice treba kuhačom grubo usitniti. Kad tekućina malo ispari dodajte kruh i zalijte s onoliko vode koliko je potrebno da prekrije i kruh i rajčice. Ubacite soli po ukusu i ako tak volite, dodajte i malo šećera.

Kuhajte 20-ak minuta. Par minuta prije kraja dodajte i majčinu dušicu, odnosno bosiljak. Skuhano izblendajte pa dodajte onoliko vode koliko treba da gustoća bude po vašem guštu.

Poslužite posuto mrvicama kruha s parmezanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 19:55