StoryEditorOCM
Receptidomaće je bolje

Juha od gljiva uz koju ćete zaboraviti da postoji ona iz vrećice: evo kako postići savršeno kremastu teksturu i pun okus

Piše T.S.M.
8. siječnja 2024. - 15:25

Kad je ovako hladno, svima nam baš lijepo prija tanjur juhe, osobito ako je gusta poput one od gljiva. Mljac. No juha od gljiva za mnoge od nas znači juhu iz vrećice, a to baš nije najzdravija opcija pa ćemo vam preporučiti bolju. Imamo recept za domaću krem juhu od gljiva uz koji ćete zaboraviti da postoje juhe iz kesice. Bez straha, uopće nije tako teško kao što vam se možda čini, a rezultat je za polizat pjat.

Želite li baš jako izražen i moćan okus gljiva, otkrit ćemo vam i malu tajnu: obavezno dodajte malo sušenih vrganja, prethodno namočenih u malo tople vode (dodat ćete i vodu, dakako), a što se tiče vrste gljiva koju ćete koristiti, toplo vam preporučujemo smeđe šampinjone.

Juha od gljiva

Sastojci:

500 g gljiva
1 luk
1 režanj češnjaka
1 žlica maslaca
1 žlica gustina (po želji)
50 ml bijelog vina
150 ml vrhnja
začinsko bilje po želji
sol, papar

Priprema:

Na otopljenom maslacu pirjajte nasjeckani luk dok potpuno ne omekša i ne počne hvatati boju. Dodajte mu luk, pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte narezane gljive.

Nakon što ispari tekućina koju su pustile gljive, podlijte vinom. Miješajte dok alkohol ne ispari pa zalijte vodom ili povrtnom juhom te kuhajte na laganoj vatri dok gljive ne omekšaju.

Odvojite 2-3 žlice, a ostatak ubacite u blender. Izblendanu smjesu vratite u lonac, ako niste zadovoljni teksturom i gustoćom dodajte joj gustin pomiješan s malo vode i kuhajte 3-4 minute. Zatim dodajte vrhnje, slatko ili kiselo, kako vam je draže, te neusitnjene gljive, promiješajte i maknite s vatre te poslužite posuto začinskim biljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:00