StoryEditorOCM
Slanoslojeviti užitak

Doručak za sladokusce: spoj čokolade, kestena i šlaga razmazit će vas na samom početku dana, a pogodan je i za vegane

Piše Tea Sumić Miletić
7. prosinca 2023. - 07:10

Započeti dan nekom bezveznom kašicom bez okusa, cornflakesom s okusom po kartonu ili napola zgnječenom krafnom koja pomalo daje na užeglo ulje osobit je oblik mučenja. Ne, ozbiljno, zar je potrebno na samom početku dana, još k tome radnog, kad tek dolazimo k sebi i iznutra potiho plačemo jer ne možemo dulje ostati u krevetu, dodatno se zakucati nekom bezveznom splačinom od doručka? Pa naravno da nije. Ugodite si malo. Razmazite se, što bi rekli u reklamama. Naš vam je prijedlog da to odradite veličanstvenim, kremastim doručkom u obliku slojevitog deserta s čokoladom, kestenom i šlagom.

E sad. Nutricionisti i liječnici na ovu će sigurno past u afan. Ali to je samo zato što nisu do kraja pročitali naš prijedlog. Sve se ovo može napraviti i na zdraviji način - potrudite se nabaviti zdraviju čokoladu, po mogućnosti bez mlijeka i šećera. Potrudite se nabaviti što prirodniji kesten pire, bez umjetnih aroma i stabilizatora. A i šlag može biti neke zdrave vrste - recimo od tučenog kokosovog vrhnja. Tako je, potrudite se malo i to je pravi način da se razmazite, brinući se o sebi. Čak će i vegani ili oni s prehrambenim restrikcijama u vezi mliječnih proizvoda moći uživati u ovom jelu, uz pomoć zamjenskog mlijeka, svilenkastog tofua i gorespomenutog pripravka od kokosa.

A svi vi koji nemate problema sa viškom kilograma, šećera u krvi, godina i kolesterola, postupajte kako vam je draže i lakše. 

Evo vam konačno i recept, čisto onako u osnovnim crtama, pa ga prilagodite svojim željama, potrebama i ne daj bože rečenim restrikcijama. Količine su za dvije do četiri porcije, ovisno o tome koliki vam je apetit, pardon, kolike su vam čaše, tako da svoj doručak možete podijeliti s nekim tko to zaslužuje ili ga pak ljubomorno sačuvati za sebe i uživati više dana. Bez brige, u hladnjaku se sasvim lijepo drži i do pet dana.

Slojeviti desert s kestenom i čokoladom

Sastojci:

100 g pirea od kestena
100 ml slatkog vrhnja (može zamjensko)
100 g krem sira
30 g čokolade
malo meda ili drugog zaslađivača
nasjeckani lješnjaci

Priprema:

Kesten pire izmiksajte s 50 g krem sira. Odvojite pola količine slatkog vrhnja pa ga lagano izmiksajte dok ne dobijete mekani šlag. Ako je nezaslađeno prethodno mu dodajte žličicu meda ili nekog sličnog zaslađivača. Dodajte mu ostatak krem sira pa miksajte dok nije čvrsto. Ostatak slatkog vrhnja zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa mu dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Sve tri smjese rasporedite slojevito u čaše i na kraju pospite nasjeckanim lješnjacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:33