StoryEditorOCM
Receptisavršen prilog

Dinstani kupus će biti ukusniji, ljepši i puno zdraviji ako mu dodate ova dva sastojka. Probajte ga pripremiti ovako...

Piše T.S.M.
2. veljače 2024. - 08:10

Dinstani kupus jednostavno obožavamo. Volimo kad se tako pripremi kiseli, volimo kad se tako pripremi svježi, a kad je riječ o njemju, u teži nam najčašće završi bijeli. Zašto? Jer ga je lakše pronaći i jer je malo brže gotov od ljubičastog, s obzirom na to da su mu listovi, u pravilu, nešto tanji. A postoji još jedan razlog, malo je čudan i nemojte nam se smijati: kako god da ga kuhamo, redovito izgubi onu svoju lijepu boju.

Boja u slučaju kupuisa nije samo stvar estetike - ljubičasti kupus ima pigmente koji su, prema novijim istraživanjima, korisni u prevenciji brojnih bolesti: kardiovaskularnih, upalnih pa čak i raka. U ovoj sorti kupusa nalazi de i spoj nazvan indol-3-karbinol, koji je predmet brojnih istraživanja zbog svog potencijala u smanjivanju izgleda za pojavu raka dojke.

image
Shutterstock

Zar onda nije šteta uništiti sve te lijepe sastojke nepravilnom pripremom?

Srećom, postoje načini za pripremiti ljubičasti kupus "po pe esu" i upravo smo ga pronašli. Ako ćemo vjerovati ovom savjetu, ljubičasti će kupus biti mekan i ukusan te će zadržati većinu svoje boje ako ga pirjate s jabukama, uz dodatak octa. Ne bojte se da će jabuke učiniti da vam šufigani kupus ima okus po marmeladi. Okus jabuke će samo naglasiti prirodnu slatkoću kupusa, a u drugi plan baciti gorkastu komponentu njegovog okusa, dok će se ocat pobrinuti za izbalansiranost okusa te pomoći da boja ne potamni.

Dobit ćete izvrstan prilog mnogim jelima od mesa, jaja ili sira.

image
Shutterstock

Dinstani ljubičasti kupus

Sastojci

1 ljubičasti luk
1 jabuka
1/2 ljubičastog kupusa
100 ml juhe od povrća
1 žlica octamaslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Kupusu skinite debeli središnji dio pa ga narežite na trakice. Luk narežite lisnato, a jabuku narežite na kockice.

Pirjajte luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast, dodajte mu jabuku i pirjajte dok ne ispari tekućina.

Dodajte kupus, začinite ga, dodajte ocat i juhu od povrća. Pirjajte uz miješanje dok kupus ne omekša.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:25