StoryEditorOCM
ShowbizSTIVIJEV KONCEPT

Splitski festival bez jakih imena! Glazbeni stručnjaci: ‘I Oliver i Mišo bili su nepoznati kad su prvi put pjevali...‘

Piše V.P.
23. ožujka 2023. - 20:36
Novi Splitski festival po zamisli Stivija Vučkovića neće na Prokurative dovesti velika glazbena imena.Slobodna Dalmacija

Nekad davno Splitski festival bio je najpopularnija glazbena manifestacija u tadašnjoj Jugoslaviji na kojoj su nastupala najveća glazbena imena poput Olivera, Miše Kovača, Tereze Kesovije, Vice Vukova, Kemala Montena, Magazina...

image

Arsen Dedić, Vice Vukov i Gabi Novak - Splitski festival 1964. na Bačvicama

SD arhiva

Posljednjih je godina festival vodio skladatelj Tomislav Mrduljaš pokušavajući mu vratiti sjaj i glamur kakav je nekad imao. Nekad bi mu to više polazilo za rukom, nekad manje, no svakog ljeta na Prokurative bi doveo barem nekoliko popularnih pjevača, od Jelene Rozge, Doris Dragović, Zorice Kondže, Danijele Martinović, Petra Graše, Severine...

Od ove godine, novi ravnatelj festivala je glazbenik Stevo Vučković Stivi. Na medijskoj konferenciji Vučković je u srijedu okupljenima predstavio 22 nove autorske skladbe koje će se izvoditi na završnoj natjecateljskoj večeri.

- Splitski festival ima tri zadane večeri. Retrospektivnu večer, večer suvremene glazbe i večer novih natjecateljskih skladbi. Imamo još četiri večeri, kojima obogaćujemo festival i složili smo kvalitetan, raznolik i kreativan program. Na Prokurativama želimo sjecište kreativnih energija, odnosno želimo zadovoljiti različite glazbene ukuse, generacije i ne samo naše stanovništvo, već i brojne turiste koji će za vrijeme festivala biti u Splitu - rekao je Vučković.

image

Petar Grašo

Duje Klaric/Cropix

Završna natjecateljska večer s novim skladbama na rasporedu je 2. srpnja 2023., a na prvi mah teško je ne primijetiti kako ove godine na Prokurativama, za razliku od prijašnjih godina, neće doći pjevači A lige.

Kompletan spisak izvođača pogledajte na kraju teksta.

- Ako se mijenja kompletni izričaj Splitskog festivala ne bih ga možda ovakvog napravio, ali bih išao na kvalitetu i dovođenje nove publike koja nije toliko vezana za stare izvođače. Nova imena mogu sa sobom dovesti i novu publiku - smatra iskusni glazbeni ‘lisac‘ Zoran Škugor.

- Činjenica je i da se na natječaj sigurno nisu javili pjevači koji su dolazili kod Tomislava Mrduljaša. Ta stara imena koja su festivalom vladala desetljećima, Doris, Danijela, Grašo...

Oni nemaju više tu što tražiti, k tome su veliki brendovi i nakon što pune koncertne dvorane i Arene ne trebaju se pojavljivati na festivalima. Nije im mjesto u natjecateljskom programu bilo kakvog festivala, jer ako nisu pobijedili oni su onda veliki gubitnici! A i zašto bi dozvoljali da ih pobjedi neki novi, mlađi izvođač? Onda rade protiv sebe i to je razlog zašto odobravam ovakav tip izbora - ističe Škugor.

image

Danijela Martinović
 

Duje Klaric/Cropix

- Nema velikih imena na koje smo navikli i mislim da se treba dati šansa novim pjevačima, a pitanje je samo izbor pjesama. Najbolje će se vidjeti kad se te pjesme čuju. Već nakon prve godine znat će se ima li ovaj festival budućnost. Jesam za promjene, jesam da bude bolje, no treba vidjeti kakva će biti ova prva godina i što će se dogoditi. Prilikom žiriranja treba se voditi računa o pjesmama, a ne o tome tko ih izvodi.

image

Doris Dragović

Bozidar Vukicevic/Cropix

Drago mi je da Split ima novaca i da će bit više večeri, da se razmišlja da se vrati Mediteranu kakav pripada. Pristalica sam da festival treba raditi na tome, vidi se da ima svega pomalo, ali sad se postavlja pitanje kakvi će biti kriteriji prilikom dodjele nagrada? Zna se što pjeva Trio gušt, što Stijene... Kako onda odlučiti u finalu kome dati nagradu? Trebale bi biti dvije, jedna za moderniju glazbu i druga za dalmatinski izričaj, mediteranski pop - mišljenja je Škugor.

- Nikad do sada se nije davalo mišljenje o odabranim izvođačima nego uvijek samo o pjesmama. Pjesma je temelj festivala - govori splitski glazbeni menadžer Ivica Bubalo.

image

Jelena Rozga
 

Duje Klaric/Cropix

- Kada je Mišo imao pjesmu ‘Proplakat će zora‘, Meri i Tedi ‘Konobu‘, Matko Jelavić ‘Majko stara‘, a Oliver ‘Picaferaj‘ do tada nitko nije čuo za njih.

Nakon festivala zahvaljujući tim pjesmama postali su ono što su danas. S obzirom da u proteklih 10 godina festival nije iznjedrio dva prava hita, a bilo je kako se kaže boljih imena pitam ja vas što je bitnije? Pjesma, pjesma pa opet pjesma. Zato idemo čuti pjesme i onda donositi sud - zaključuje Bubalo.

Završna natjecateljska večer, 2. srpnja 2023.

Bura - Jurica Pađen i Aerodrom

Ča si mi ublidila - Bravo

Čudo - Leona Gradinski

Da nam bude lipo - Boris Rogoznica

Dome moj - Stijene

Kad Bog nas u jedno spaja - Marko Škugor

Kad dunja zamiriše - Maja Milinković

Kako te dušo jubin - Zdravko Škender

Lanternist - Salto Guru

Letim u svemir - Đorđi Peruzović

Ljubav - Ibrica Jusić

Ljubavi - Ivica Šerić

Napamet - Stefany Žužić

Nisan moga znat - Trio Gušt

Oboje smo pali - Siniša Vuco

Pramaljeća i marčane bure - Klapa Kaše

Tuka - Ane Paška

Tvoja i moja - Mario Huljev

Varoške kale - Klapa Iskon

Velo misto - Nenad Vetma

Voljena - Brigita Vuco

Zauvijek - Barbara i Rajko Suhodolčan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 21:10