StoryEditorOCM
ShowbizIZA PREGRADE

Čak ni Camilla to nije smjela vidjeti: kralja Charlesa su u jednom trenu sakrili, evo što se točno dogodilo

Piše SCENA SD
6. svibnja 2023. - 13:54

Čin pomazanja kralja Charlesa nije prikazan na televiziji, iako se pretpostavljalo da će se vidjeti i na tv-u i pred prisutnima u opatiji.

Prije nego što su mu na glavu stavili krunu, kralja Charlesa i nadbiskupa Canterburyja su u jednom trenutku krunidbe vojnici sakrili iza četiri pregrade kako nitko od prisutnih, kao i nitko preko televizije ne bi vidio čin pomazanja kralja.

Pomazanje je obavio nadbiskup Canterburyja. Svetim uljem pomazao je prsa, ruke i glavu kralja Charlesa. Čak ni kraljica Camilla nije vidjela taj čin. On se u engleskoj Crkvi smatra najsvetijim i nikada nije viđen niti mu je itko svjedočio osim monarha i nadbiskupa koji bi ga pomazao.

Charlesa su prije pomazanja skinuli u košulju i raskopčali je, a nakon pomazanja obukao je zlatnu kraljevsku odoru. 

Ni na prethodnim krunidbama, trenutak u kojem nadbiskup Canterburyja svetim uljem pomazuje ruke, grudi i glavu suverena nije viđen u javnosti ni pred kamerama.

Sveto ulje kojim je kralj Charles pomazan posvećeno je na ceremoniji u Crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu. Napravljeno je nedaleko Betlehema, od maslina ubranih na Maslinskoj gori.

Kada je Elizabeta II. pomazana za britansku kraljicu, iznad njezine glave je stajao baldahin od zlatnog platna, a televizije koje su prenosile krunidbu na nekoliko sekundi su zamračile sliku. Ove godine nije prekinut prijenos nego se kamera fokusirala na zbor koji je pjevao ‘Bože, čuvaj kralja‘.

image
Richard Pohle/Afp
image
Yui Mok/Afp
image
Aaron Chown/Afp
image
Jonathan Brady/Afp
image
Jonathan Brady/Afp
image
Jonathan Brady/Afp
image
Yui Mok/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:46