StoryEditorOCM
ShowbizPenny Mordaunt

Ova je političarka outfitom oduševila na krunidbi Charlesa III., sve su oči bile uprte u nju

Piše SCENA SD
7. svibnja 2023. - 09:24

Penny Mordaunt (50) odigrala je posebnu ulogu u krunidbi kralja Charlesa III. (74): britanska političarka Konzervativne stranke (torijevci) i čelnica Donjeg doma britanskog parlamenta nosila je državni mač na povijesnom događaju i predstavila ga kralju na prijestolju.

Odjevena u plavu haljinu sa zlatnim aplikacijama i odgovarajućim plaštem i trakom za glavu, privukla je pažnju svih tijekom ceremonije. Njezina haljina, vrijedna 2000 funti, došla je iz ateljea Safiyaa, piše britanski "Daily Mail". Po prvi put u povijesti, žrtveni mač ukrašen draguljima nosila je žena i predstavila monarhu. Prethodno je mač blagoslovio nadbiskup Canterburyja, a zatim ga dao kralju dala Penny Mordaunt. Političarka je pozdravljena zbog dostojanstvenog obavljanja svoje uloge na društvenim mrežama, piše Dail Mail.

Penny je dala je posebno izraditi svoju odjeću, sa zlatnom pletenicom temeljenom na tradicionalnoj sudskoj haljini Privy Councila - ali htjela je nešto zapravo dizajnirano za ženu.

image

Penny Mordaunt na krunidbi

Victoria Jones/Afp

Postoji pet državnih mačeva koji su izneseni iz Kule na ceremoniju krunidbe: jedan je "Veliki državni mač" ukupne duljine 128,5 centimetara. Predstavljen je monarhu nakon pomazanja, ali prije stvarne krunidbe. Osim toga, "Draguljski mač države", koji je napravljen za krunidbu Georgea IV. 1821. godine, također je bio prisutan za vrijeme krunidbe. Smatra se najljepšim i najvrjednijim mačem na svijetu. Osim toga, u crkvi su bili prisutni "Mač milosrđa", "Mač duhovne pravde" i "Mač pravosudne pravde".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:27