UPRAVA

Općina Klis SNAŽAN RAZVOJ NA VELIKIM PROJEKTIMA

Piše Mia Sesartić
Foto Nikola Vilic/Cropix
18. prosinca 2020. - 00:00

Općina Klis razvija cijelo svoje područje velikim projektima. Najosnovniji infrastrukturni zahvat ipak je izgradnja kompletnoga kanalizacijskog sustava u Klisu, izgradnja vodovoda u naselju Bašići u Klisu i rekonstrukcija vodovodne mreže u Klis Kosi. To je investicija u ukupnom iznosu od 86 milijuna kuna koja se financira iz europskih fondova, a koja će riješiti komunalne nedostatke važne za svakodnevni život, veli nam tako načelnik Općine Klis Jakov Vetma, pa niže još važnih projekata, a posebno ističe omiljenu točku kliške baštine, vjekovnu Tvrđavu Klis.

Projektom revitalizacije kulturne baštine na Tvrđavi Klis odradit će se sanacija i preuređenje Topničke vojarne i Malog kvartira. To uključuje uklanjanje štetnog vegetacijskog raslinja unutar i izvan zidina, te postavljanje pozornice i gledališta unutar tvrđave s ciljem osiguranja dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu kroz gradnju, uređenje i opremanje ljetne pozornice. Ukupna investicija iznosi 5,5 milijuna kuna.
Kako bi mjesta za kulturna događanja bila još življa i reprezentativnija Klišani će krenuti i u rekonstrukciju Doma kulture "Jozo Buliga" u centru mjesta.

image
Kliška tvrđava s novom rasvjetom
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Cilj je podići kvalitetu životnih standarda mještana, dostupnost kulturnih sadržaja i društvenih usluga za sve dobne skupine stanovnika, posebice za djecu i mlade te spriječiti proces depopulacije. Uređenjem Doma kulture povećat će se broj manifestacija i svih drugih događanja u općini Klis, kako bi se što više mještana uključilo u društveni život te se na taj način pridonijelo razvoju cjelokupne općine. Lokalnom stanovništvu bit će na raspolaganju 406,65 četvornih metara uređenog prostora – ističe načelnik Vetma, dodajući kako ukupna vrijednost projekta prema projektno-tehničkoj dokumentaciji iznosi 740.970 kuna.
- Vodimo računa i o sadržajima u našem zagorskom dijelu Općine. Rekonstrukcija zapuštenoga nogometnog igrališta u naselju Prugovo je projekt vrijedan 5.810.314,64 kuna, a njime će Općina Klis revitalizirati sportske sadržaje i omogućiti bavljenje sportskim aktivnostima profesionalnim i rekreativnim sportašima, uključujući djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te djecu s poteškoćama u razvoju - ističe dalje Vetma.

Općina Klis će projektom poučnih staza nastaviti započeto ulaganje i u razvoj šumskog područja i raditi na poboljšanju održivosti šuma sanacijom i uređivanjem puta Ljubeč-Kita te uređenjem posjetiteljske infrastrukture kod bunara Rajčice pokraj Niskog.
- Jedna od važnijih aktivnosti jest uređivanje puta što predstavlja samo nastavak naših dosadašnjih aktivnosti i ulaganja gdje je dio puta već uređen kroz projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu na relaciji Matasi – Nisko u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Na ovaj način ćemo zaokružiti cjelinu te infrastrukturno omogućiti lakši i sigurniji pristup, ne samo šumskom području, već i bunarima Rajčice, uređenom izletištu obogaćenom sadržajima za rekreaciju - pojašnjava naš sugovornik.

image
Kliška tvrđava s novom rasvjetom
Bozidar Vukicevic/Cropix

Dodatna aktivnost je, navodi, i postavljanje signalizacije, izrada poučne staze te montaža infoploča i putokaza što bi u konačnici predstavljalo jedinstvenu cjelinu i informiranje o lokalnoj flori, a ujedno i podizanje javne svijesti o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti čime se ostvaruju ciljevi ovoga projekta.
- S obzirom na to da su bunari Rajčice jedan od najljepših fenomena kliške zagore, ali nedovoljno iskorišteni i malo poznati javnosti, ovim projektom će se pridonijeti na aktiviranju neiskorištenih turističkih resursa i motivirati veći broj turista u nerazvijena područja, što bi trebalo rezultirati njihovoj povećanoj vidljivosti na nacionalnoj i svjetskoj razini. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 700 tisuća kuna.

Javna nabava svih spomenutih projekata je u tijeku, a radovi kreću u prvoj polovici 2021. godine, najavljuje načelnik Vetma zadovoljstvo skorim početkom realizacije projekata.

Partnerstvo za aktivnu zajednicu

Projekt "Klis u centru - Partnerstvo za aktivnu zajednicu" koji je Dobrovoljno vatrogasno društvo Klis prijavilo na poziv "Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice", operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.", pozitivno je ocijenjen te je potpisan i ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava, ističe načelnik.
DVD Klis te partneri Općina Klis, Narodna knjižnica i čitaonica u Klisu i Udruga "MI" iz Splita kroz ovaj projekt omogućit će povezivanje mještana u lokalnoj zajednici, povezivanje obitelji nudeći različite aktivnosti za sve skupine građana.
Svrha projekta je pozitivno utjecati na oživljavanje društvenog života zajednice te se aktivnostima prilagoditi svim dobnim skupinama, s naglaskom na osjetljivu skupinu mještana koja ima manje mogućnosti prijevoza i sudjelovanja u sličnim aktivnostima u obližnjim gradovima.

Cilj je podići kvalitetu životnih standarda mještana, dostupnost kulturnih sadržaja i društvenih usluga za sve dobne skupine stanovnika, posebice za djecu i mlade te spriječiti proces depopulacije, ističe načelnik Jakov Vetma

26. travanj 2024 22:37