ZNANOST

Sveučilište u Zadru pokretači inovativnih promjena

Piše Dražen Gudić
drazen.gudic@slobodnadalmacija.hr
18. prosinca 2020. - 09:00

Sveučilište u Zadru je moderno međunarodno sveučilište s višestoljetnim korijenima sveučilišne tradicije najstarijega sveučilišta osnovanog na tlu Hrvatske još 1396. Studentima pruža mogućnost kombiniranja studijskih programa iz različitih znanstvenih područja uz primjenu interdisciplinarnog i multidisciplinarnog pristupa. Pravnom i organizacijskom integracijom uz primjenu suvremenih metoda poučavanja, kao i poticanje poduzetništva i inovativnosti kroz projekte i inicijative u različitim područjima djelovanja, Sveučilište je prostor kreativnog stvaranja i transfera novih znanja i tehnologija, pokretač inovativnih promjena zasnovanih na potrebama društva te načelu jednakih mogućnosti, društveno odgovornog ponašanja i visokih etičkih standarda.
Sveučilište u Zadru nudi kvalitetne studijske programe iz svih područja znanosti.

image
Sveučilište je prostor kreativnog stvaranja i transfera novih znanja i tehnologija

Na 27 sveučilišnih odjela ukupno se nudi 35 preddiplomskih, 42 diplomska, dva integrirana studijska programa te sedam poslijediplomskih doktorskih i jedan poslijediplomski specijalistički studij. U području društvenih i humanističkih znanosti, uz sve vodeće strane jezike, engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski i ruski, koji se mogu studirati kao nastavnički ili prevoditeljski smjer, budućim studentima se nude još učiteljski studij, zatim studiji kroatistike, psihologije, arheologije, geografije, povijesti, povijesti umjetnosti, pedagogije, filozofije, sociologije... Većina njih može se studirati u dvopredmetnoj kombinaciji, što znači da se kroz jedan studij mogu steći dvije kvalifikacije. Na sveučilištu je moguće odabrati i neki od atraktivnih STEM studija (science, technology, engineering, mathematics) na kojima se osposobljavaju visokokvalificirani stručnjaci traženi na tržištu rada, kao što su Informacijske tehnologije, Primijenjena ekologija u poljoprivredi, Podvodne znanosti i tehnologije, Brodostrojarstvo i tehnologija pomorskog prometa, Nautika i tehnologija pomorskog prometa, Primijenjena geografija.
Uz bogatu ponudu studijskih programa, prednosti studiranja u Zadru su male studijske skupine, pluralnost oblika i metoda poučavanja, visokostručni rad nastavnika utemeljen na izvornim rezultatima znanstvenih istraživanja, mogućnost sudjelovanja u stručnim projektima i volonterskim aktivnostima, u različitim područjima djelovanja studentskih udruga i Studentskog zbora, kao i blizina i povezanost svih potrebnih sadržaja.

Europske mreže visokih učilišta


Sveučilište u Zadru je član alijanse EU-CONEXUS (European University for Smart Urban Coastal Sustainability, Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim urbanim područjima), jedno od prvih Europskih sveučilišta osnovanih s ciljem uspostave internacionalnih mreža visokih učilišta iz cijele Europe koje promiču europske vrijednosti, unaprjeđuju kvalitetu i atraktivnost Europskog prostora visokog obrazovanja i osnažuju suradnju između sveučilišta, njihovih studenata i nastavnika, mobilnost studenata i nastavnog i nenastavnog osoblja, te potiču njegovu kvalitetu, uključivost i kompetitivnost. Upisivanjem studija na Sveučilištu u Zadru, studenti imaju jedinstvenu mogućnost postati dio velike sveučilišne zajednice koja okuplja studente i nastavnike osam sveučilišta članova alijanse i pridruženih članova iz različitih europskih zemalja (Francuska, Španjolska, Grčka, Rumunjska, Litva, Irska, Njemačka i Hrvatska). U sklopu EU-CONEXUS-a predviđa se izvođenje zajedničkih kolegija na preddiplomskoj te združenih studijskih programa na diplomskoj i poslijediplomskoj razini, uz poticanje studentske fizičke i virtualne mobilnosti, povećanje ponude izbornih kolegija i stjecanje dodatnih kompetencija.

image
Izgradnja novog studentskog restorana i paviljona za smještaj studenata na Novom kampusu


Od akademske godine 2021./2022. uvjeti studiranja na Sveučilištu u Zadru bit će još kvalitetniji. Izgradnjom novog studentskog restorana i paviljona za smještaj studenata na Novom kampusu, više nego dvostruko povećat će se broj studenata kojima će se osigurati visoka kvaliteta financijski povoljnog stanovanja u Zadru. Većem studentskom standardu pridonijet će i prostori za dodatne sadržaje primjerice, čitaonica, dnevni boravak, čajne kuhinje, praonica rublja i drugo.
Nedaleko od Novog kampusa smješten je i Športski centar Višnjik, u kojemu većinu aktivnosti provodi Centar za tjelovježbu i studentski sport. Uz košarku, tradicionalno najvažniji sport u Zadru, studenti se mogu družiti i natjecati u brojnim timskim i pojedinačnim sportovima – nogometu, futsalu, odbojci, rukometu, ragbiju, vaterpolu, plivanju, tenisu, stolnom tenisu, borilačkim sportovima... Za one koji se žele iskušati u manje poznatim sportovima i vještinama tu su aikido, kendo i skateboarding, ali i terapijsko plivanje za studente oštećena zdravlja, o kojima se na Sveučilištu posebno brine.

image
Na 27 sveučilišnih odjela ukupno se nudi 35 preddiplomskih, 42 diplomska, dva integrirana studijska programa te sedam poslijediplomskih doktorskih i jedan poslijediplomski specijalistički studij

Zadar nudi različite sportske, kulturne i zabavne sadržaje za svakoga, a studentski društveni kalendar može biti ispunjen brojnim izvannastavnim aktivnostima. Brojna događanja organiziraju se i kroz rad Studentskog kluba Božo Lerotić, u kojemu studenti sami biraju svoje vodstvo i domaćine koji će se brinuti o funkcioniranju kluba.
Jasno definirani ishodi učenja, fleksibilnost u stvaranju akademskih profila, ugrađenost u europski prostor znanosti i visokoga obrazovanja i usklađenost s potrebama gospodarstva i društva u cjelini jamstvo su kvalitete studijskih programa Sveučilišta u Zadru.

Jasno definirani ishodi učenja, fleksibilnost u stvaranju akademskih profila, ugrađenost u europski prostor znanosti i visokoga obrazovanja i usklađenost s potrebama gospodarstva i društva u cjelini jamstvo su kvalitete studijskih programa Sveučilišta u Zadru

19. travanj 2024 17:25