StoryEditor
ŽivotKontroverzni britanski psiholog Richard Lynn, budući da među znanstvenicima i akademicima ima tek 3,3 posto religioznih, tvrdi:

Ateisti imaju veći kvocijent inteligencije od vjernika

Piše PSD.
24. lipnja 2008. - 01:01

Profesor Richard Lynn došao je do zaključka, poslije istraživanja u koje su bili uključeni britanski i američki znanstvenici, među kojima i više akademika, da ljudi s višim kvocijentom inteligencije mnogo češće ne vjeruju u Boga od drugih ljudi.

Do tog je zaključka došao na temelju činjenice da je među članovima američkih i britanskih znanstvenih asocijacija puno manji udio vjernika nego u ostalom dijelu populacije.

- Mislim da je to jednostavno izazvano razlikom u IQ-u, a akademici imaju značajno viši IQ od ostatka populacije - izjavio je Lynn.

Među znanstvenicima i akademicima u Boga ih vjeruje 3,3 posto, a u ostalima skupinama čak 68,5 posto! Svoje tvrdnje dokumentira i primjerom djece.

Na početku osnovne škole djeca većinom vjeruju u Boga. Kako odrastaju, postaju obrazovanija, počinju sumnjati u njegovo postojanje, dodaje Lynn, koji istodobno upozorava na važan trend - što su pojedini narodi obrazovaniji, u njima pada udio vjernika.

Protiv Lynnovih zaključaka usprotivili su se ne samo pripadnici vjerskih zajednica, nego i sami akademici iz istraživanja.

M.lazarević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 17:48