StoryEditorOCM
SvijetMARATONSKA PRESICA

Putin napokon ‘priznao‘ da ima dvojnika: video u kojem razgovara s virtualnim sobom nešto je rijetko bizarno...

Piše VIJESTI SD
14. prosinca 2023. - 15:18

Nakon što je prije mjesec dana rekao da Zapadu ne treba dopustiti da razvije monopol nad umjetnom inteligencijom, Vladimir Putin je u četvrtak tijekom maratonske konferencije za novinatre za kraj godine, na kojoj je odgovarao i na brojna pitanja građana, rekao da će Rusija postati lider u umjetnoj inteligenciji.

No, kako izvještava Reuters, njegova prošlogodišnja odluka da pošalje desetke tisuća vojnika u Ukrajinu potaknula je mnoge talentirane stručnjake da napuste Rusiju i dovela do zapadnih sankcija koje su smanjile uvoz visoke tehnologije u Rusiju te spriječile napore da se natječe u toj utrci - prenosi Jutarnji list.

Ipak, ruski se vođa danas suočio s verzijom sebe koju je stvorila umjetna inteligencija. ‘Dvojnik‘ je iskoristio priliku da Putinu postavi pitanje o umjetnoj inteligenciji tijekom njegove konferencije za novinare.

"Vladimire Vladimiroviču, zdravo, ja sam student na Državnom sveučilištu u Sankt Peterburgu. Htio bih pitati, je li istina da imate puno dvojnika?", upitao je ‘dvojnik‘ izazvavši smijeh. "I također, kako gledate na opasnosti koje umjetna inteligencija i neuronske mreže donose u naše živote?".

Pitanje je kod Putina izazvalo oklijevanje u brzini odgovora, nakon gotovo četiri sata odgovaranja na pitanja.

"Vidim da možda sličiš meni i govoriš mojim glasom. Ali razmislio sam o tome i odlučio da mora postojati samo jedna osoba poput mene i govoriti mojim glasom, a to ću biti ja", rekao je.

"Što se tiče umjetne inteligencije, ovo je moj prvi blizanac", rekao je. "Trebamo li se bojati umjetne inteligencije ili ne? Spriječiti napredak AI-a... otkrivanja mirisa, osjetila i posjedovanja kognitivnih sposobnosti... nemoguće je... Ukoliko to ne možemo spriječiti, trebali bismo krenuti i voditi proces".

"Nitko, međutim, ne zna gdje će nas to odvesti", dodao je.

Ovakvi medijaki nastupi ruskog predsjednika prošle su godine - nakon ukrajinskih uspjeha u regijama Harkiv i Herson - izostali, a ove su godine Rusi, prema nekim izvješćima, poslali više od dva milijuna pitanja.

Neka od njih bila su i vrlo kritička i izašla su na televizujskom ekranima tijekom konferencije - Putin na takve upite nije odgovorio, a pretpostavlja se da su u medijski prostor upala zbog greške organizatora događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:56