StoryEditorOCM
Zdravljejedemo li sami sebe

Potrošnja mesa u svijetu se udvostručila, a kada bi ljudi znali koje sve bolesti izaziva njegovo prekomjerno konzumiranje, ne bi ga toliko trošili

Piše PSD
11. svibnja 2022. - 00:42
Konzumacija previše mesa put je do povišenog krvnog tlaka, srčane aritmije, ateroskleroze ili srčanog udara, debljine, šećerne bolesti i nekih vrsta rakaIvo Ravlić/Cropix

Meso je mnogima najveća poslastica na jelovniku, vjerojatno je to povezano s nedostatkom mesa u nekim ranijim periodima siromaštva prema kojima se današnje doba čini boljim i bogatijim. Međutim, meso ima i svoje zdravstveno naličje.

Svake godine širom svijeta od kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog tlaka, srčane aritmije, ateroskleroze ili srčanog udara, umre 17 milijuna ljudi. Razvijene nacije posebno se bore sa sve većim brojem ljudi koji pate od bolesti povezanih s prehranom. Uključeni su i debljina, šećerna bolest i neke vrste raka. A krivci su: previše šećera, alkohol i duhan. I previše mesa.

"Pandemija je pogodila društva s poremećajima u prehrani", kaže farmakolog i nutricionist Martin Smollich s Instituta za nutricionističku medicinu u Lübecku.

Prema...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 04:09