StoryEditorOCM
ZdravljeMALA PROMJENA

Ne morate se odreći društvenih mreža, ali ako smanjite korištenje za samo 15 minuta doživjet ćete razne benefite

Piše Ana Dukić/Živim
20. ožujka 2023. - 19:14

Znamo da je zanimljivo gledati viralne trendove, sudjelovati u izazovima i kreirati sadržaj s Pedrom Pascalom, no društvene mreže imaju puno nedostataka. Brojna istraživanja pokazuju da mogu imati negativan učinak na vaše samopouzdanje i mentalno zdravlje. Možda ste već probali izbaciti TikTok, Facebook i Instagram iz svog života, ali vam se to čini gotovo nemogućim jer su toliko ukorijenjeni u svakodnevnom životom. Ako ih se ne možete u potpunosti riješiti, čak i mala promjena je dovoljna, tvrdi nova studija, piše Živim.

Novo istraživanje otkriva da je smanjenje vremena na društvenim mrežama za samo 15 minuta dnevno dovoljno za poboljšanje vašeg zdravlje.

Studija objavljena u Journal of Technology in Behavioral Science podijelila je sudionike (u dobi između 20 i 25 godina) u tri skupine. Jedna grupa sudionika zamoljena je da smanji korištenje društvenih mreža za 15 minuta dnevno, tijekom tri mjeseca. Druga skupina nije morala uvoditi nikakve promjene, dok se od treće grupe tražilo smanjenje upotrebe društvenih mreža za 15 minuta i da to vrijeme rade nešto drugo.

image
Shutterstock

Istraživači su otkrili da je grupa koja je zamoljena da smanji upotrebu imala manje prehlada, bradavica, bolje spavala te bila manje depresivna. Došlo je do 15 posto boljeg funkcioniranja imunološkog sustava, kod 50 posto sudionika je poboljšana kvaliteta sna, a i prijavili su 30 posto manje simptoma depresije. Dok druge skupine nisu imale nikakve promjene.

- Kada ljudi smanje korištenje društvenih mreža, njihovi se životi mogu poboljšati na mnogo načina, uključujući dobrobiti za njihovo fizičko zdravlje i psihičku dobrobit - rekao je Phil Reed sa Sveučilišta Swansea, koji je proveo istraživanje.

Oni koji su zamoljeni da smanje svoju upotrebu zapravo su je skratili za 40 minuta, umjesto traženih 15, a grupa od koje je zatraženo da ne rade nikakve promjene zapravo je više koristila društvene mreže, za 10 minuta.

Grupa od koje se posebno tražilo da radi nešto drugo, također je na kraju povećala njihovu ukupnu upotrebu, za oko 25 minuta dnevno. Znanstvenici smatraju bi ovo moglo značiti da ne volimo da nam se govori kako provoditi svoje vrijeme, piše Živim.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 06:21