StoryEditor
ZdravljeVažno je i kad

Morate znati što je normalno da biste znali što nije: ove promjene su ključne u dijagnozi smrtonosne bolesti koja pogađa svaku desetu ženu u Hrvatskoj, bez obzira na dob; Evo kako provjeriti kod kuće

Piše J. V.
30. srpnja 2019. - 23:03

Iako je dijagnoza raka dojke statistički rjeđa kod žena u 20-ima i 30-ima, mladost nije uvijek garancija dobroga zdravlja, a ova se smrtonosna bolest može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Prema podacima Hrvatske lige protiv raka, rak dojke najčešći je oblik ove bolesti kod žena, u Hrvatskoj obolijeva čak svako deseta, a pritom sve češće i one mlađe. 

Znakovi i simptomi su uglavnom isti, bez obzira na životnu dob, ali ginekologinja za portal Her izdvaja promjene koje bi naročito kod mlađih žena trebale upaliti alarm. Kaže kako brojne njene pacijentice preskaču obaveznu provjeru pouzdajući se isključivo u svoje godine, no dijagnoza pritom nastupi prekasno.

"Trebate znati što je normalno kako biste znali što nije normalno", upozorava Helen Forristal dodajući kako bi svaka žena prilikom provjere trebala na umu imati svoj ciklus. 

"Simptome bi žene s menstruacijom trebale tražiti jedan ili dva tjedna nakon zadnje menstruacije, pa je tada najbolje obaviti i provjeru. Dok traje menstruacija, tkivo ionako djeluje punije i kvrgavije, pa tada možete zaboraviti na pregled", kaže.

Nakon što prođu te hormonalne promjene, bilo bi poželjno samoispitati se ili posjetiti liječnika (jednom godišnje). 

Jako je važno i da žene, pa ni one mlađe, ne ignoriraju povijest bolesti u obitelji. Na oprezu bi trebale biti i one kojima menstruacija neuobičajeno često urani, koje jako kasno ulaze u menopauzu, uzimaju oralnu kontracepciju i one koje nemaju djecu.

Ova navika povezuje se s obolijevanjem od nekoliko vrsta raka, ali o tome se šuti: društveno je prihvaćena, pa rijetki znaju uopće da su u opasnosti

A jedini pravi način za uočiti bolest u ranoj fazi prepoznati je simptome koji se pokazuju na tijelu. Prethodno je, dakle, ekstremno važno poznavati svoje tijelo. Budući da prolazi kroz hormonske promjene za vrijeme menstruacije, pregled je, kako je naglasila ginekologinja, najbolje obaviti tjedan dana od završetka.

Ono što tijekom samopregledavanja tražite bilo kakva je vrsta kvržica, i to ne samo na području grudi, već i na predjelu ključne kosti i pazuha. Uz to, bilo kakva promjena u veličini grudi, njihovome obliku ili osjetu koje imaju na dodir (van uobičajene) trebala bi biti prijavljena liječniku.

Promjene u osjetu bradavica mogu također biti ključne u dijagnozi, a ako se vrh guli, mijenja smijer ili je ekstremno bolan na dodir, obavezno se konzultirajte sa stručnom osobom.

"Vrlo je moguće da se radi samo o infekciji, ali to nije nešto preko čega biste trebali prijeći", kaže Forristal koja je inače na čelu Udruge Marie Keating, a između ostaloga vodi i program za žene koje su preboljele bolest.

Među njih 60, čak ih je 12 u prethodnome krugu bilo mlađe od 36. Jedini način na koji se bolest može pravovremeno izliječiti je redovitom kontrolom i vlastitim pregledima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 17:25