StoryEditor
ZdravljePratite simptome

Kako dijabetičari mogu izbjeći infekciju koronavirusom te što učiniti zaraze li se: liječnici imaju savjete za sve koji spadaju u ovu rizičnu skupinu

Piše prof. dr. sc. Tina Tičinović Kurir i doc. dr. sc. Mladen Krnić
25. ožujka 2020. - 13:21
Shutterstock

Koronavirus (SARS-CoV-2) uzrokuje bolest nazvanu COVID-19, odnosno infekciju respiratornog trakta, a klinička slika može varirati od blagih respiratornih simptoma do teških simptoma, uključujući kašalj, vrućicu i otežano disanje.

Za mnoge osobe koronavirus uzrokuje blago oboljenje, ali osobe sa šećernom bolešću imaju veći rizik od razvijanja komplikacija i smrti. Svaka osoba sa šećernom bolešću, uključujući i tip 1 i tip 2 šećerne bolesti, u povišenom je riziku da razvije teži oblik infekcije koronavirusom, međutim, treba reći da je rizik od inficiranja jednak kao kod ostatka populacije.

Rizik teških komplikacija izgledno je veći što su izraženije kronične komplikacije šećerne bolesti, dulje njezino trajanje i prisutnije druge kronične bolesti. Što je šećerna bolest bolje regulirana, rizik od komplikacija je manji pa je od velike važnosti truditi se održavati najbolju moguću regulaciju.

Kako izbjeći infekciju koronavirusom (socijalno distanciranje):

Vrlo je važno da se osobe sa šećernom bolešću pridržavaju uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite vezane uz koronavirus, iz kojih izdvajamo:

– Izbjegavanje kontakta, posebno s osobama koje pokazuju simptome respiratornih bolesti, poput kašlja.

– Temeljito i redovito pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, osobito nakon ispuhivanja nosa, kašljanja, kihanja ili posjeta javnim mjestima.

– Ako nema dostupnog sapuna i dezinficijensa, mogu se koristiti tekućine s više od 60 posto alkohola.

– Izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta.

– Izbjegavanje rukovanja i održavanje razmaka kod razgovora barem jedan do dva metra.

– Izbjegavanje dodirivanja često dodirivanih površina na javnim mjestima, kao što su tipke liftova, ručke vrata, rukohvati – koristite rukavice, maramice ili rukav odjeće.

– Redovito čišćenje najčešće korištenih površina i uređaja.

Pratite eventualnu pojavu znakova ugroženosti:

– otežanog disanja

– uporne boli ili pritiska u prsima

– smetenosti

– modrila usana i/ili lica

– U slučaju pojave takvih znakova odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć.

Preporuke za postupanje osobama sa šećernom bolešću:

– Osobama sa šećernom bolešću infekcija će vjerojatno uzrokovati povišenje glikemije (vrijednost šećera u krvi) jer se u borbi protiv infekcije oslobađaju brojni hormoni koji dovode do povišenja razine glikemije.

– Za vrijeme virusne infekcije raste rizik od dijabetičke ketoacidoze (najčešće u dijabetesu tipa 1), što u tim uvjetima može izrazito otežati kliničku sliku i liječenje. Potrebno je često kontrolirati vrijednosti glukoze u krvi i prilagođavati terapiju prema potrebi kako bi glikemija ostala u normalnim razinama. Ako osobe s dijabetesom same ne uspijevaju regulirati razinu glikemije, potrebno je prvenstveno konzultirati svojega liječnika. Važno je podsjetiti se na "pravila za dane bolesti" (engl. Sick-day rules) kod osoba sa šećernom bolešću koje se liječe inzulinom, posebice s tipom 1 šećerne bolesti.

Pravila za dane bolesti (engl. Sick day rules):

S (sugar): Provjeravati glikemiju svakih dva do tri sata ili češće i korigirati ako su visoke vrijednosti glikemije.

I (insulin): Uvijek nastaviti primjenjivati inzulin, unatoč bolesti, kako bi se izbjegla dijabetička ketoacidoza; vjerojatno će biti potrebne veće doze inzulina nego što je uobičajeno.

C (carbs): Osigurati unos ugljikohidrata i piti dosta tekućine (od 30 do 100 ml/sat). Ako je glikemija visoka, piti tekućinu bez ugljikohidrata, a ako je niska, piti tekućinu s ugljikohidratima.

K (ketones): Provjeravati ketone u krvi ili urinu svaka četiri sata. Ako su ketoni prisutni, uzeti brzodjelujući inzulin. Piti puno vode kako bi se ketoni izlučili iz organizma.

– Ako su, unatoč primijenjenoj terapiji, i dalje prisutne povišene vrijednosti glikemije, potrebno je telefonski kontaktirati obiteljskog liječnika koji će dati daljnje upute.

– Ne idite u bolnicu bez prijeke potrebe, čak ni ako imate rezervirani termin, a ako ste visoko rizični, bilo bi dobro da i u ljekarne i trgovine umjesto vas ide netko zdrav.

– Važno je da osobe s dijabetesom uvijek imaju lijekove, inzulin, iglice, lancete, trakice, odnosno opremu potrebnu za zbrinjavanje šećerne bolesti.

– U slučaju karantene potrebno je osigurati dovoljne količine lijekova i hrane te imati kontakt bliske osobe koja može pomoći u opskrbi. Nema naznaka da bi moglo doći do poremećaja u opskrbi lijekovima. Iz farmaceutskih tvrtki koje proizvode inzulin dobili smo obavijest da su osigurane zalihe i da su ljekarne dobro opskrbljene.

– Blaže povećanje vrijednosti šećera u krvi (na primjer zbog stresa) ne može kratkoročno dovesti do bitnih posljedica, pa nema potrebe paničariti ili opterećivati zdravstvenu službu.

– S osobitom pozornošću pazite na prehranu i nastojte je uravnotežiti prema uobičajenim preporukama za šećernu bolest.

– Znatno je važnije izbjeći tešku hipoglikemiju (vrijednot šećera nižu od normalne), koja će zahtijevati pomoć druge osobe i intervenciju hitne medicinske pomoći ili čak hospitalizaciju. Stoga uvijek držite pri ruci jednostavne ugljikohidrate, kao što su zašećerena bezalkoholna pića, med, keksi, kako biste mogli intervenirati u slučaju znatnijeg pada šećera ispod normalne razine. U slučaju hipoglikemije, uzmite 15 grama ugljikohidrata u navedenom obliku te za 15 minuta ponovno provjerite vrijednost šećera u krvi.

– Oni koji su na inzulinskoj terapiji neka provjere dostupnost i ispravnost injekcije glukagona u hladnjaku, kao i osposobljenost ukućana za primjenu u slučaju teške hipoglikemije.

– Imajte pri ruci važne telefonske brojeve.

– Imajte sa sobom popis svih lijekova i supstancija koje uzimate, zajedno s dozama.

U slučaju da sa svojim liječnikom ne uspijete razriješiti nastali problem, možete se obratiti na e-mail adresu Zavoda za endokrinologiju i dijabetes KBC-a Split: dijabetes@kbsplit.hr šaljući upit zajedno sa svim nalazima potrebnim za davanje savjeta.
Svi djelatnici Zavoda za endokrinologiju i dijabetes KBC-a Split nastavljaju s radom u različitim oblicima i bit će na raspolaganju bolesnicima. Osobe sa šećernom bolešću dužne su paziti na svoje zdravlje i biti odgovorne, osobito u ovakvim okolnostima. Samo tako svi zajedno možemo prebroditi ovu nepogodu bez težih posljedica.

Što u slučaju karantene?

U slučaju karantene, potrebno je osigurati dovoljne količine lijekova i hrane te imati kontakt bliske osobe koja može pomoći u opskrbi. Nema naznaka da bi moglo doći do poremećaja u opskrbi lijekovima. Iz farmaceutskih tvrtki koje proizvode inzulin dobili smo obavijest da su osigurane zalihe i da su ljekarne dobro opskrbljene

Javite nam se mail, pitajte liječnike!

Redakcija priloga SD Moje zdravlje poziva oboljele od šećerne bolesti ili članove njihovih obitelji da upite vezane uz dijabetes, ali i druge endokrinološke bolesti, pošalju na e-mail mojezdravlje@slobodnadalmacija.hr.

Na upite najvažnije i najinstruktivnije za većinu bolesnika, u sljedećem broju priloga odgovorit će specijalisti dijabetolozi-endokrinolozi Centra za dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 11:14