S piletinom nikad nećete pogriješiti - uz uvjet da ju znate dobro pripremiti, a to je, čim imate dobar recept, gotovo zajamčeno. Jasno, potrudit ćete se nabaviti kvalitetno i svježe meso, no jednako je važno imati pri ruci par dobrih ideja za pripremu.
Vi se potrudite oko nabave mesa, a mi vam nudimo recept. Jednostavan je, ekonomičan, a jako dobar i pun okusa Mediterana.
Što se tiče piletine, ovo će vam jelo najbolje uspjeti budete li ga pripremali od bataka i zabataka, a kako bi priprema bila što brža odlučite se za one bez kostiju, ali zbog boljeg okusa zadržite kožu.
Što se tiče maslina, izvorno se koristi vrsta taggiasche, riječ je o aromatičnim sitnim zelenim maslinama, no ako ih ne nabavite poslužit će i druge zelene masline (bez koštica, naravno).
Izvorno se kao dodatak jelu koriste pinjoli, ali u nedostatku pinjola poslužit će vam i bademi, po mogućnosti blanširani, narezani na štapiće ili listiće te bez smeđe kožice.
Trebat će vam i sušene rajčice pohranjene u ulju, no u nedostatku posegnite za svježim cherry rajčicama, samo pripazite da su što zrelije. Također će vam trebati i limunova korica pa se potrudite nabaviti neprskane limune.
Piletina na mediteranski
Sastojci:
1,5 kg piletine
60 g sušenih rajčica
40 g maslina
40 g grožđica
30 g pinjola
15 g kapara
100 ml bijelog vina
3 lista lovora
2 grančice ružmarina
peršin
korica limuna
malo ulja
sol, papar
Priprema:
U posudi debljeg dna stavite "kap" ulja, zagrijte ga pa na njega stavite piletinu s kožom prema dolje i kratko je pecite da porumeni. Meso okrenite, dodajte grančice ružmarina, koricu limuna (ogulite je ljuštilicom za krumpire) i list lovora te sol.
Pirjajte na jakoj vatri 10 minuta, dodajte vino, pričekajte da alkohol ispari, smanjite vatru i poklopite. Kuhajte oko 25-30 minuta, zatim dodajte masline, kapare, sušene rajčice narezane na komade i grožđice. Uklonite grančice ružmarina, lovor i koricu limuna te promiješajte.
Zalijte čašom vode pa kuhajte desetak minuta, maknite s vatre i pospite nasjeckanim peršinom.