Jeste li ikad čuli za piletinu na lombardijski? Ako ste putovali Sjedinjenim državama ili volite baciti oko na njihove kulinarske emisije i blogove, vjerojatno jeste. Ako ste putovali Italijom, onda niste. Kako to?
Chicken Lombardy je popularno talijansko-američko jelo izvorno ponuđeno na jelovniku tamošnjeg popularnog lanca restorana, Olive Garden.
No ne trebamo se zamarati s ovim sitnicama, puno je važnije da je riječ o jelu koje uspijeva izvući maksimum iz pilećih prsa, komada mesa koji mnogima, nažalost, uvijek ispadne nekako suh, tvrd ili bljutav. S ovim receptom nema straha od takvog ishoda.
Više je recepata za pripremu piletine na lombardijski, ali, u osnovi, to je jelo za koje se pileća prsa pirjaju i zatim peku, često prekrivena bogatim umakom punim sira, češnjaka i vina, često uz dodatak gljiva. Ovaj slasni dodatak pomoći će piletini da ostane sočna i spriječit će isušivanje, a odigrat će i bitnu ulogu po pitanju okusa.
Nama je to sasvim dovoljno razloga za isprobati ovaj recept.
Piletina na lombardijski
Sastojci
250 g šampinjona
75 g mozzarelle
50 g parmezana
40 g brašna
180 ml vina marsala (ili prošeka)
120 ml pileće juhe
2 žlice maslaca
1 žlica sjeckanog peršina
2 žličice sjeckanog češnjaka
4 fileta od pileća prsa, bez kostiju i kože
1 mladi luk
sol, papar
Priprema:
Piletinu lagano istucite između dva komada papira za pečenje i začinite solju i paprom, a zatim je uvaljajte u brašno.
Češnjak i peršin nasjeckajte, a gljive narežite na listiće. Mladi luk narežite na kolutiće.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija. Posudu za pečenje premažite maslacem ili uljem.
Otopite maslac, dodajte mu sjeckani češnjak, kratko pirjajte dok češnjak ne zamiriše, dodajte gljive i pirjajte ih 2-3 minute dok ne omekšaju pa ih izvadite iz tave.
U tavu dodajte piletinu te je pecite 1-2 minute sa svake strane, a zatim je prebacite u posudu za pečenje. Pospite piletinu gljivama.
U istu tavu koju ste koristili za piletinu i gljive dodajte marsalu, promiješajte je stružući dno tave te pričekajte koji trenutak da ishlapi alkohol. Dodajte pileću juhu, pustite da zavrije, zatim smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte 5-10 minuta. Kušajte treba li dodati soli ili papra pa prelijte preko piletine i gljiva.
Pomiješajte sir, pospite ga preko piletine i gljiva, a po vrhu pospite zeleni luk. Pokrijte posudu folijom i pecite 15-20 minuta. Otklopite i pecite još 5-10 minuta pa poslužite.