StoryEditorOCM
PanoramaU brojkama

Znate li koliko kalorija ‘izgubite‘ za vrijeme vođenja ljubavi? Liječnici su to točno izračunali, ovisi o više stvari

Piše Mozaik SD
3. kolovoza 2024. - 18:04

Liječnici su otkrili koliko kalorija muškarci i žene sagore tijekom vođenja ljubavi, i, ne, nismo jednaki.

Kada se žene žale kako muškarci iz spavaće sobe "izvlače" više od njih, možda i imaju pravo.

Naime, posljednje je istraživanje, kako prenosi Daily Mail, pokazalo kako muškarci sagore tijekom seksa 101 kaloriju, dok žene "potroše" tek oko 69 kalorija. Ekvivalent je to šačici sirovih badema, da budemo precizniji - deset badema...

Znanstvenici procjenjuju kako muškarci sagore 4,2 kalorije, dok žene sagore 3,1 kalorije u minuti tijekom vođenja ljubavi.

image
/Shutterstock

Te brojke mogu uvelike varirati, naravno, ovisno o duljini i intenzitetu snošaja, kao i o različitim spolnim položajima. Razlika je, to vam je jasno, i u "aktivnijoj ulozi". Muškarci imaju više mišića od žena, što znači da troše više kalorija čak i kada rade istu aktivnost kao njihove partnerice.

Istraživanje koje objavljuje Daily Mail dokazuje kako partner/ica koji je "gore" troši više energije, što dovodi, logično, i do većeg sagorijevanja kalorija.  

Anketa je također otkrila kako tipični seksualni odnos traje (impresivnih) 30 minuta, što znači da bi muškarci mogli sagorjeti do 126 kalorija, a žene sagorjele do 93 kalorije - i eto zabavnoga treninga. Za usporedbu,  tridesetominutno trčanje može vam sagorjeti do 500 kalorija...

image
/Shutterstock

- Unatoč ubrzanom disanju, otkucajima srca i krvnom tlaku koji se javljaju tijekom seksa, čini se ipak da seks, kao oblik vježbanja, zaostaje za kardiovaskularnim prednostima i prednostima sagorijevanja kalorija drugih vrsta tjelovježbe, poput trčanja, vožnje bicikla i dizanja utega - pobio je naše mišljenje dr. Jason Karp, tvrdeći kako seks ne podiže otkucaje srca tako visoko kao druge intenzivne kardio aktivnosti i više je u rangu s umjereno brzim hodanjem.  

I još jedan savjet za sve vas: što više vremena provedete u grljenju, ljubljenju i intimnosti, to ćete više kalorija sagorjeti. I korisno i divno, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 08:10