StoryEditorOCM
PanoramaNOĆ MUZEJA

Provedite čarobnu noć u Splitu: umjesto popluna, izaberite magiju, topli čaj u Podrumima i zvijezde na Mosoru

24. siječnja 2023. - 12:33

Noć muzeja, tradicionalna i omiljena manifestacija, ove godine će se u Hrvatskoj održati u petak 27. siječnja. Ove godine tema nosi naziv "Muzeji su važni" i premda se čini da je veoma općenita, iz Hrvatskog muzejskog društva ovako objašnjavaju zašto su toliko važni:

- U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada – od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života.

Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena.

U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju moć, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje - odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

Organizatori, između ostalog navode kako su muzeji centri edukacije svih društvenih slojeva u području kulturnog naslijeđa, centri razmjene utjecaja i ideja o umjetnosti i komunikacije s posjetiteljima, nosioci kulturne obnove, istraživanja, inovacija i primjene najsuvremenijih tehnologija, generatori razvoja kulturnog turizma i još mnogo toga.

Datum održavanja koji uvijek zahvaća zadnji vikend u siječnju nije slučajno odabran - to je vrijeme u kojemu redovito fali kulturnih zbivanja (ustanove su se "ispucale" za vrijeme proteklih blagdana), u pravilu je hladno i ulice su puste, osobito u noćnim satima. Ovo događanje uvijek ih ispuni i oživi jer su građani navikli na šetnju od jednog do drugog muzeja.

Počelo je 1997.

Podsjetimo ukratko i na povijest manifestacije. Prvi put je održana u Berlinu 1997. godine, i zbog velikog interesa brzo se proširila čitavom Europom.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju od 2005. godine. Idejne začetnice i voditeljice projekta su mr. Vesna Jurić Bulatović i mr. Dubravka Osrečki Jakelić, koje su tada pokrenule akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova.

Od toga vremena, zabilježeno je preko tri milijuna i 726 tisuća posjetitelja, a najčešće ih u jednoj Noći bude oko 300 tisuća.

Međutim, u prošloj godini, dok je još harala korona, broj je jedva premašio 91 tisuću. Bit će interesantno vidjeti ovogodišnje retultate.

Valja napomenuti i to da se u program, osim muzeja uključuju i arhivi, knjižnice, zbirke i obrazovne institucije.

Hrvatski pomorski muzej Split bit će otvoren od 18 do 1 sat, a posjetitelji će osim stalnog postava moći vidjeti izložbu "Zaboravljena Dalmacija" koja donosi razglednice, fotografije i dokumente iz privatne zbirke Igora Goleša i njegovih kolega kolekcionara.

Obuhvaćeno je razdoblje od početka 19. stoljeća do 1960. godine. Za ovu prigodu bit će obogaćena dodatnim eksponatima.

Udruga RADDAR uz potporu Muzeja nad ulazom u Tvrđavu Gripe postavit će instalaciju "PATERNITE, MATERNITE, NATALITE". Riječ je o instalaciji umjetnika Ante Kuštre.

image

Zvonik Svetog Duje u oblacima
 

Boždar Vukičević/Cropix

U okviru projekta WRECKS4ALL realizirana je dvorana sa naočalama za proširenu stvarnost. Posjetitelji mogu virtualno zaroniti na devet podvodnih lokaliteta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kao i pregledati dodatnih 9 lokaliteta u 2D formatu. Zbog ograničenog broja korisnika u dvoranu će se puštati 20 posjetitelja svakih pola sata.

Etnografski muzej Split organizira dvije filmske projekcije i dva predavanja.

S Markom i Darkom po Splitu

Emitirat će se filmovi nastali u produkciji samog muzeja, vezani uz izložbe koje su tu postavljane a predavanje o magijskim predodžbama u Dalmatinskoj zagori održat će u 19.30 Dean Mršić. U 20.30 sati predavanje će imati prof. Božidarka Šćerbe Haupt, a govorit će o svom projektu vezanom uz Marulića, "S Markom i Darkom po Splitu".

Muzej grada Splita poziva na izložbu "70 godina u Papalićevoj – svoji na svome", u muzejskoj galeriji, u Galeriji Emanuel Vidović na izložbu "Dunav Rendić – slikar i boem", a u Podrumima na izložbu "Fragmenti prošlosti carske palače u Splitu" i topli čaj.

image

Galerija Emanuela Vidovića

Duje Klarić/Cropix

Organizirat će se besplatna stručna vodstva za građane, a u Podrumima pedagoško–edukativna radionicu za djecu.

U Galeriji umjetnina će, uz razgledavanje postojećih izložbi, posjetitelji u 19 sati moći poslušati predavanje povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića "Nina Ivančić i nova slika".

U 21 sat bit će u Galeriji otvorena izložba studentskih intervencija u stalnom postavu pod nazivom "Rastavi, sastavi, nastavi". Studenti slikarstva i povijesti umjetnosti su na neke izložene radove reagirali vlastitima pa je postav za ovu zgodu prilično "šaren".

U Prirodoslovnom muzeju Split moći će se između ostalog razgledati stalni postav Malakološke zbirke Bakotić, izložba Oblici kroz vrijeme – fosilna fauna iz bogatog fundusa muzeja i zoološkog vrta te video projekcija filma "Povijest Prirodoslovnog muzeja" u vlastitoj produkciji s početkom u 18, 20 i 22 sata.

U Sveučilišnoj galeriji u 18 sati otvara se izložba Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2022.

Zvijezde iznad Mosora

Izložba predstavlja diplomske radove studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu koji su diplomirali u 2022. godini.

Muzejska zbirka "Riznica splitske katedrale" smještena je u palači Skočibučić-Lukaris na zapadnoj strani Peristila omogućit će razgledavanje postava, uz stručno vodstvo kustosa Riznice će se otvoriti krstionica sv. Ivana Krstitelja a ako dozvole vremenski uvjeti, bit će otvoren i zvonik sv. Dujma - za pogled na noćni Split.

image

Muzej grada Splita
 

Paun Paunović/Cropix

Autobusne linije prilagodit će se u Noći muzeja posjetiteljima, a tko se želi udaljiti iz grada, čeka ga program u Zvjezdanom selu Mosor od 18 do 1 sat.

Priprema se revijalna izložba slika likovne udruge Emanuel Vidović, scenski nastup učenika OŠ Kman-Kocunar: "Male priče velikih i malih muzeja", glazbeni i baletni nastup učenika Glazbene škole Josipa Hatzea, nekoliko predavanja i promatranje neba - ukoliko dozvole vremenski uvjeti.

Posjet sv. Jeri

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika od 15 do 16.30 sati organizira posjet crkvici sv. Jere i pustinjačkom stanu na Marjanu.

Osiguran je prijevoz mini e-busom s polaskom ispred O.Š.Meje, (S. Gunjače 1), sa sjeverne strane Muzeja u 12 sati i 13,30 sati. S obzirom na kapacitet mini e-busa potrebne su prijave na email: sluzba.pie@marjan-parksuma.hr.

Predviđeno trajanje posjeta je 90 minuta.

Od 18. do 23 sata moći će se u muzeju pogledati izložba Terenski dnevnik. Izložba je svojevrsno izvješće s arheoloških iskopavanja tijekom posljednje tri sezone, od Istre do Mljeta.

Također, moći će se pogledati izožba Numizmatička zbirka Muzeja Tomislava Šeparovića s 3243 predmeta. Materijal zbirke doprinosi sagledavanju dotoka i optjecaja novca na istočnoj jadranskoj obali.

Tu je i izložba Crkvine - Cista Velika i izložba fotografija Zorana Alajbega "Crljivica". Prikazani su rezultati arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova od 1993. do 2010. godine na arheološkom lokalitetu Crkvine u Cisti Velikoj, naselju zapadnog dijela Imotske krajine. Autor izložbe je Ljubomir Gudelj.

Prikazivat će se i izbor s Međunarodnog festivala arheološkog filma a u 22 sata počinje glazbeni program.

Audiovodič u Galeriji Meštrović

Maja Šeparović Palada osmislila je i napisala audiovodič Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe koji će u Galeriji biti predstavljen u 18 sati. Na njegovoj realizaciji sudjelovali su stručnjaci iz područja kulture, edukacijske rehabilitacije, produkcije zvučnih knjiga, te slijepe i slabovidne osobe iz Županijske udruge slijepih Split, koja je vodič i financirala.

Audiovodič omogućuje osobama oštećena vida pristup informacijama o stalnom postavu Galerije na njima pristupačan način. Daje im priliku da se samostalno kreću prostorom i opipaju jedanaest izloženih skulptura.

Arheološki muzeji o Avarima i Slavenima

Arheološki muzej u Splitu, Arheološki muzej u Zagrebu i Gradski muzej Vinkovci organiziraju izložbu "Avari i Slaveni južno od Drave" koje će se održati u petak, 27. siječnja u 13 sati u Arheološkom muzeju u Splitu.

Izložbom "Avari i Slaveni južno od Drave" autorica Anite Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anite Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci, predstavljena je arheološka građa koja pripada dvjema etničkim skupinama iz razdoblja od sredine 6. do sredine 9. stoljeća, a potječe iz fundusa muzeja i privatnih zbirki s područja sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

Autorice su, na temelju analize materijalne ostavštine, oblika naselja, pogrebnih običaja i nošnje predstavile funkcioniranje avarske vlasti i društva, rekonstruirale podrijetlo i etnogenezu Slavena te objasnile kako je došlo do oblikovanja naroda koje povijesni izvori bolje poznaju tek od 6. stoljeća.

Navedeno razdoblje će biti predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda i koštanih predmeta te ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva. Prikazanom materijalnom ostavštinom istaknut je značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga.

Uz izložbu Muzej organizira koncert komornog sastava Splitskih solista Glazbeni intermezzo od 19 do 20.30 sati.

Stručno vodstvo kroz izložbu i lapidarij bit će u 19 i 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 00:58