StoryEditorOCM
ĐiradaGRAD ĆE BITI PUN

Večeras se održava ovogodišnja Noć zadarskih muzeja, donosimo na jednom mjestu sve programe obilazaka, ima i glazbenih događanja...

Piše M.K.
27. siječnja 2023. - 09:12

U 2023. godini održat će se osamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

I ove godine sudjelovanjem u 18. NOĆI MUZEJA na temu MUZEJI SU VAŽNI potvrdimo moć muzeja, kao i svih prethodnih godina, svojim programima, događanjima, suradnjama, dostupnošću i radošću sudjelovanja i dijeljenja spoznaja, edukacije i informacije tisućama posjetitelja, koji će 27. siječnja 2023. pohoditi hrvatske muzeje, arhive, knjižnice, zbirke i brojne obrazovne institucije.

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA 

Muzej će biti otvoren od 18:00 do 01:00 sat.

Izložbe:

- 19:30 sati - otvorenje izložbe „Zadar voli staklo“ u sklopu muzejske akcije „Vi ste nam važni“, autorice muzejske savjetnice dokumentaristice Jadranke Belevski. Izložba je postavljena u maloj izložbenoj dvorani Muzeja.

- 18:00 – 01:00 sati  - izložba „Sjaj i boja – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću“ postavljena u velikoj izložbenoj dvorani. Autorica izložbe je Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a koordinatorica izložbe i stručna suradnica je dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

- 18:00 – 01:00 sati – MiniMas - izložba iz ciklusa didaktičko-informativnih izložbi malog formata. Autorica izložbe je viša kustosica Anamarija Eterović Borzić.

Demonstracije:

- 20:00 – 23:00 sati – Demonstracija puhanja stakla. Muzejski staklopuhač Marko Štefanac uz gosta staklopuhača Bojana Podhraškog ove će godine posjetiteljima zajedno demonstrirati  izradu replika antičkog stakla metodom slobodnog puhanja stakla i puhanja u kalup.

- 19,00 – 23,00 sati – Demonstracija izrade staklenih perli na plameniku. Koristeći se raznobojnim staklenim štapićima, voditeljica radionice i staklopuhačica Antonija Gospić, tehnikom rada na plameniku oblikuje staklene perle i minijaturne amforiske.

- 19:00 – 23:00 sati – Demonstracija puhanja stakla na plameniku. Zagrijavanjem cijevi od laboratorijskog borosilikatnog stakla na plameniku izrađuju se minijaturne boce (lakrimariji) koje se daljnjim procesom obrade ručno premazuju bojom. Voditeljica radionice je restauratorica Ivana Matković.

Radionica:

- 18:00 – 21:00 sati – na prvom katu Muzeja uz interaktivni stol postavit će se edukativni kutak za radionicu “Muzejske glavolovke“ gdje će se održavati radionice za djecu raznih uzrasta. Voditeljica radionice je Petra Govorčin, kustosica i vanjska suradnica.

Stručno vodsvo:

- Za sve zainteresirane posjetitelje ove godine Muzej organizira stručno vodstvo stalnim postavom koje će se održavati svakih sat vremena počevši od 19:00 pa do 22:00 sata.

Nagradna lutrija:

- Posjetitelji i ove godine imaju priliku osvojiti jednu od 10 bogatih nagrada koje se kriju među gratis ulaznicama koje će se dijeliti na ulazu u Muzej

Popusti:

- Sve posjetitelje očekuje popust od 20% na cjelokupnu ponudu suvenira i publikacija

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ ZADAR

IZLOŽBA 18:00 – 01:00  

Deset od sto devedeset 

Riječ je o retrospektivnoj izložbi postavljenoj 2022. godine povodom obilježavanja 190. rođendana Arheološkoga muzeja Zadar. Izložba donosi izbor programa ostvarenih u muzejskim djelatnostima Arheološkoga muzeja Zadar unutar posljednjeg desetogodišnjeg razdoblja, a u njezinoj su realizaciji sudjelovali svi djelatnici Muzeja. 

IZLOŽBA 18:00 – 01:00    

Virtualnih Deset od sto devedeset

Posjetiteljima Noći muzeja retrospektivnu izložbu Deset od sto devedeset predstavit će i u virtualnom obliku. Ova izložba, kroz izbor digitalnih programa ostvarenih u muzejskim djelatnostima,  ne daje samo presjek rada nego pruža i uvid u primjenu suvremenih tehnologija u AMZd tijekom posljednjeg  desetljeća. 

IZLOŽBA 18:00 – 01:00  

Kud‘ plovi ovaj brod? / Miona Miliša, Filip Rogošić i Irena Radić Rossi

Arheološki predmeti prezentirani na izložbi pronađeni su na podmorskom arheološkom lokalitetu Žirje na kojem je otkrivena i olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4. st. pr. Kr. Na nalazištu je pronađeno oko 130 amfora i pedesetak vrčeva. Restaurirana keramika prezentirana je na izložbi zajedno s videomaterijalima i fotomaterijalima s podvodnih istraživanja lokaliteta kao cjelovita priča. 

MUZEJSKA AKCIJA  18:00 – 01:00  

Ispričajte nam priču / Martina Rajzl, Robert Maršić, Dušanka Romanović, Dino Taras, Majda Dadić, Vladimir Kusik, Slavko Šarčević i Jelena Vekić Bašić 

U muzeju je na tisuće ispričanih priča, ali nam nedostaje upravo ona jedna, još uvijek nepoznata – vaša priča. I zato ako imate zanimljivu arheološku priču, čuli ste za neku lokalnu legendu ili se sjećate što su vam vaši stariji pričali o Zadru iz nekih davnih vremena, pozivaju vas da to podijelite s njima. Sve priče će, poput arheoloških nalaza, brižno čuvati. 

RADIONICA 18:00 – 01:00  

Muzej po mjeri djeteta / Cvita Raspović i Jelena Vekić Bašić 

PREZENTACIJA 18:00 – 01:00  

Digitalna građa Muzeja putem ispisa na 3D pisaču / Dino Taras

U suradnji sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar upoznat će javnost s artefaktima koji su najčešće u muzejskim vitrinama prezentirani putem manjih, ispisanih modela. Također, posjetitelji će imati priliku vidjeti što sve arheolozi iskopaju na morskom dnu i kako izgledaju ostatci brodske konstrukcije na lokalitetima u Zatonu i na Pagu (Uvala sv. Nikole) nakon što se ukloni sediment pod kojim su nađeni.

NAGRADNA IGRA 18:00 – 01:00  

Zašto su vam muzeji važni?/Odjel za marketing i odnose s javnošću

Sudjelujte u nagradnoj igri i osvojite najpopularnije naušnice! Dođite u Muzej, napišite zašto su vam muzeji važni, a najbolji (najsadržajniji, najkreativniji) osvrt objavit će na svojim društvenim mrežama i nagraditi replikom naušnica iz Visočana.  

 

NARODNI MUZEJ

U Noći muzeja, u petak, 27. siječnja 2023. godine, izložbeni paviljoni Narodnog muzeja Zadar, Kneževa i Providurova palača i Gradska loža te Etnološki odjel (Gradska straža) bit će otvoreni za posjetitelje u vremenu od 18 do 1 sat. U kreiranju programa za ovogodišnju Noć muzeja u prostorima II Palače, Narodnom muzeju Zadar pridružio se Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar.

IZLOŽBE

Izložba Jedan svijet, izložbene dvorane i atrij Providurove palače

Izložba Jedan svijet u ovom jedinstvenom projektu postava zbirke Nacionalnog muzeja izvan sjedišta na razdoblje od dvije godine, predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama. 

Izložba Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata - izložba povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica, izložbene dvorane u prizemlju Kneževe palače

Na izložbi su izložene fotografije zadarskih fotografa iz fundusa Narodnog muzeja Zadar koje dokumentiraju stradanja Zadra i građana Zadra tijekom agresorskog topničkog granatiranja.

Vodstvo/razgled s kolekcionarom Tomislavom Lonićem ″Vojne oznake Bibinje″ 20-22h - Izložba Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski, Edukativna dvorana Kneževe palače, organizator: Etnološki odjel NMZ. Idejni i stručni  koncept izložbe: Marija Šarić-Ban

Stalna izložba Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar autora koncepcije Hrvoja Perice, Svečane dvorane na 1. katu Kneževe palače, organizator: NMZ

Izložba fotografija U objektivu Ante Brkana - obitelj Dešpalj, Polivalentna dvorana Providurove palače, organizatori: Koncertni ured Zadar, Galerija umjetnina NMZ

Izložba scenografije i lutaka iz predstave Ljepotica i zvijer, program Gradske knjižnice Zadar u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

U Ogranku Grad izložit će se scenografija, lutke i kostimografija iz predstave Ljepotica i zvijer Kazališta lutaka Zadar. Iako je predstava namijenjena djeci, izložbeni eksponati zanimljivi su i mlađima i starijima. Izložba će biti postavljena povodom Noći muzeja, a moći će se pogledati sve do 3. veljače 2023. godine te će biti popraćena istoimenom radionicom za djecu u prostoru knjižnice. Ovo je prva u nizu izložbi u suradnji Gradske knjižnice Zadar i Kazališta lutaka Zadar. 

Izložba fotografija autora Miljenka Domijana Rovinj u tišini svoje svakodnevne ljepote, Gradska loža.

Ovi evokativni rovinjski scenariji Miljenka Domijana su rezultat vrlo pozornog fotografskog oka koji nas u svojim sjajnim snimkama može natjerati da ponovno proživimo istinske osjećaje i emocije koje jedna povijesna jezgra poput rovinjske zna i može pobuditi, a svjedoče da je tišina često, kao u rovinjskom primjeru, sinonim za ljepotu.

Izložba Umjetnost tapiserije; Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović (zbirka Etnološkog odjela- NMZ) i dio stalnog izložbenog postava Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije, Etnološki odjel (Gradska straža)

RADIONICE:

Radionica izrade maski tehnikom kaširanja, Edukativna dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja 18:30 – 20:00h. Organizatori: Etnološki odjel i Pedagoška služba NMZ. Radionica je primjerena svim dobnim skupinama. Voditeljice radionice: Lucija Sekula, Marija Šarić Ban.

STEAM radionica otvorenog tipa za djecu od 4 do 12 godina (zabavni i poučni eksperimenti). Mala izložbena dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja: 20:15 – 21:30h. Organizatori: Pedagoška služba NMZ  i Tinker labs Zadar. Voditeljica radionice: Ružica Gašparović Fantov.

Plesna radionica ENCANTO-NAŠ ČAROBNI SVIJET, atrij Providurove palače. Radionica je namijenjena vrtićkim i osnovnoškolskim skupinama s početkom u 18h i u 19h.  Kroz male plesne sekvence i koreografije djeca će istraživati različite plesne tehnike i čaroban svijet muzeja. Organizator: Pedagoška služba NMZ, voditeljica radionice: Ivona Kovačević.

Ljepotica i zvijer, radionica za djecu, vrijeme održavanja 18:00 – 19:00h, organizator Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

Radionica Ljepotica i zvijer namijenjena je djeci te je tematski vezana uz izložbu koja će paralelno biti u prostoru knjižnice. Uz čitanje slikovnice ″Ljepotica i zvijer″, djeca će se upoznati s originalnom, ali i onim kasnijim verzijama bajke. U kreativnom dijelu radionice izrađivat će se straničnik (bookmarker) origami tehnikom te potom rješavati tematski kviz. Radionicu vode knjižničarke Eva Domijan i Martina Sterle. 

 

ODJEL ZA ARHEOLOGIJU

Otvorenje ovogodišnje Noći muzeja upriličit će studenti arheologije koji će nas predstavom "Okovi od zlata" vratiti u prošlost prikazom ceremonije vjenčanja bogatih rimskih građana. Nakon ceremonije posjetitelji će sudjelovati u svadbenom slavlju sa starorimskim specijalitetima, koje za priređuje Odjel za klasičnu filologiju. Cjelovečernji program bit će popraćen radionicama, gdje će djeca (i oni koji se tako osjećaju) moći otkriti što se krije ispod zemlje, ali i kako izgledaju podvodna arheološka istraživanja. Posjetitelji će tijekom cijele večeri moći razgledati izložbu Odjela za arheologiju i izložbu fotografija "Muzej između Donata i Foruma", a atmosferu će dodatno zagrijati zbor Fige, nakon čega će uslijediti prigodni domjenak.

PROGRAM

18:30 – 19:00 Predstava studenata/ica arheologije "Okovi od zlata"

19:00 – 20:00 Svadbena večera sa starorimskim specijalitetima

21:00 – 21:30 Nastup zbora Fige

18:00 – 01:00 Izložba Odjela za arheologiju

18:00 – 01:00 Izložba fotografija "Muzej između Donata i Foruma" (Filipa Jurković Pešić, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Robert Maršić, Arheološki muzej u Zadru)

18:00 – 22:00 Radionice za djecu (i one koji se tako osjećaju) Istražujmo zajedno i Zakopajmo u prošlost

U HNK jazz koncert, u klubu Guma Forum Blues bar

U petak, 27. siječnja u HNK Zadar u 20 sati gostuje poznati slovenski sastav JUST FRIENDS QUARTET kojeg vodi Bojan Volk,  jedan od najznačajnijih saksofonista danas u Sloveniji s međunarodnom karijerom.

U klubu Guma od 21.30 sati održava se Forum Blues bar - Supersession obračun zadarskih blues gitarista.

21. travanj 2024 23:14