StoryEditor
HranaTraje dugo

Ljubitelje maslaca oduševit će ova 'poslastica': moćni namaz svakako je bolji za zdravlje, ukusan je i pun dobrih sastojaka; Izmiješajte ga kod kuće, oduševit ćete se

Piše J. V.
8. siječnja 2020. - 13:11
shutterstock_1209024544

Ljubitelji maslaca, onog klasičnog, koji nas je pratio još od djetinjstva, često su takvih okusnih pupoljaka da vole i alternative ove ukusne "mazalice" o kojoj liječnici i nutricionisti imaju podvojena stajališta.

Jeste li znali da od tikvica možete napraviti preukusni 'maslac'? Jednostavno se sprema, jeftin je, ide uz sve, a traje i do mjesec dana!

No sve "paprenije" cijene, a i sve očitiji pokreti koji prehranu, što zbog ljudskog zdravlja, što zbog katastrofalnog stanja okoliša u kojemu stanujemo, pokušavaju preusmjeriti na onu "biljnu", natjerali su mnoge među nama da se posvete upravo alternativama kad je u pitanju maslac.

A ako su vam masla od oraščića preskupa, svoju varijantu možete napraviti od često povoljnijeg kokosova ulja. Ukoliko vam ono čisto nije dovoljno. Zimi u krutom stanju zbog snižene temperature, i ono može, samo po sebi poslužiti kao odlična zamjena za maslo, no ako preferirate izraženije okuse, isprobajte ovaj recept.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanaz (@naz_eatz) on

Portal Bonappetit donosi onaj za "moćno maslo" - puno je dobrih sastojaka, a okus će zadovoljiti sve one kojima kokosovo ulje nije dovoljno.

Sastojci:

- 7 žlica kokosova ulja

- 1/2 šalice bučinih golica

- 1/3 šalice sjemenki sezama

- 3 žlice chia sjemenki

- 1 šalica nezaslađenog maslaca od badema

- 1 žlica meda

- žličica soli (može manje, po okusu)

- malo čilija

Priprema:

Zagrijte ulje i bučine sjemenke na laganoj vatri dok se ulje ne otopi, a sjemenke pozlate. Miješajte cijelo vrijeme, oko tri minute. Dodajte sjemenke sezama i chia sjemenke i "zakuhajte" oko dvije minute, dok i one ne pozlate. Premjestite smjesu u zdjelu i dodajte maslac od oraščića, med, sol, čili. Dobro izmiješajte dok smjesa ne postane glatka (ali mora ostati hrskava) i pustite da se ohladi. 

Ovaj "maslac" možete čuvati u dobro zatvorenoj staklenci na sobnoj temperaturi do dva tjedna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Goya Journal (@goyajournal) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 10:44