
Meera Alnaqbi osvojila je treće mjesto u kompetitivnom dijelu “Taste the Mediterranean“ gastrofestivala, a njezin recept vam danas donosimo u sklopu Tommyjeva gastrotjedna
Trebalo je napraviti jelo koristeći namirnice iz košare iznenađenja koje je osigurao partner manifestacije, splitska tvrtka “Tommy”. Ona je već dugi niz godina pratitelj ovakvih i inih događanja u kojima sudjeluje sa svojim provjerenim, domaćim, najkvalitetnijim proizvodima. A što je najbolje, nisu oni samo rezervirani za chefove, ne, ne, tu su na policama njihovih dućana, pristigli s naših polja, farmi, mora...
U “košari iznenađenja” našli su se domaća junetina, bundeva, povrće, začini, gljive... Nakon brzinskog, 15-minutnog dogovora sa svojim mentorima chefovima, kuhari su krenuli u 90-minutni proces kuhanja. A, evo što je Meera predstavila sucima...
Sastojci
- Il Casolare ekstra djevičansko maslinovo ulje 1 l
- brašno 100 g
- češnjak 20 g
- crveni luk 50 g
- masline 100 g
- tikva 150 g
- timijan
- papar
- šipak 100 g
- krušne mrvice 10 g
- gljive 300 g
- maslac 50 g
- T! sjeckana rajčica 50 g
- suncokretovo ulje 0,5 l
Priprema
Mariniramo junetinu u maslinovom ulju, naribanoj kapuli, crnom papru i začinima.
Na tavi zažutimo češnjak i kapulu u maslinovom ulju. Dodamo gljive i začinimo solju i crnim paprom. Kada se sve u tavi karamelizira, dodamo masline i sve sameljemo u blenderu.
Junetinu izrežemo na kockice i umiješamo u krušne mrvice i crni papar. Pržimo s obje strane oko šest minuta na srednje jakom plamenu. Kada smo to ispržili, ostavimo da odstoji nekoliko minuta.
Izrežemo buču na tanke kriške, prekrijemo brašnom i solju i popržimo zajedno sa čistim sušenim bučinim sjemenkama do zlatne boje.
Napravimo smjesu od brašna, vode i soli kojom smo pokrili gljive koje smo potom ispržili u dosta ulja.
Napravimo turski umak od rajčice s maslacem tako da u tavu ubacimo maslinova ulja i maslaca zajedno sa začinima. Nakon toga dodajemo sjeckanu rajčicu dok umak ne dobije gustu konzistenciju.
Prilikom serviranja prvo stavimo pesto od maslina i gljiva, a na njega položimo junetinu i pržene gljive, i sve ukrasimo umakom od rajčice te čipsom od buče i bučinih sjemenki.
Sve namirnice potrebne za ovaj recept potražite u najbližoj Tommy prodavaonici.
__________________________________
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tommyjem.