StoryEditorOCM
HranaTommy gastrotjedan

Junetina s daškom egzotike, evo kako od svakodnevnih namirnica napraviti nesvakidašnju kombinaciju

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
15. listopada 2022. - 09:00

Meera Alnaqbi osvojila je treće mjesto u kompetitivnom dijelu “Taste the Mediterranean“ gastrofestivala, a njezin recept vam danas donosimo u sklopu Tommyjeva gastrotjedna

Trebalo je napraviti jelo koristeći namirnice iz košare iznenađenja koje je osigurao partner manifestacije, splitska tvrtka “Tommy”. Ona je već dugi niz godina pratitelj ovakvih i inih događanja u kojima sudjeluje sa svojim provjerenim, domaćim, najkvalitetnijim proizvodima. A što je najbolje, nisu oni samo rezervirani za chefove, ne, ne, tu su na policama njihovih dućana, pristigli s naših polja, farmi, mora...

U “košari iznenađenja” našli su se domaća junetina, bundeva, povrće, začini, gljive... Nakon brzinskog, 15-minutnog dogovora sa svojim mentorima chefovima, kuhari su krenuli u 90-minutni proces kuhanja. A, evo što je Meera predstavila sucima...

 

 

Sastojci

  • Il Casolare ekstra djevičansko maslinovo ulje 1 l
  • brašno 100 g
  • češnjak 20 g
  • crveni luk 50 g
  • masline 100 g
  • tikva 150 g
  • timijan
  • papar
  • šipak 100 g
  • krušne mrvice 10 g
  • gljive 300 g
  • maslac 50 g
  • T! sjeckana rajčica 50 g
  • suncokretovo ulje 0,5 l

 

Priprema

Mariniramo junetinu u maslinovom ulju, naribanoj kapuli, crnom papru i začinima.

Na tavi zažutimo češnjak i kapulu u maslinovom ulju. Dodamo gljive i začinimo solju i crnim paprom. Kada se sve u tavi karamelizira, dodamo masline i sve sameljemo u blenderu.

Junetinu izrežemo na kockice i umiješamo u krušne mrvice i crni papar. Pržimo s obje strane oko šest minuta na srednje jakom plamenu. Kada smo to ispržili, ostavimo da odstoji nekoliko minuta.

Izrežemo buču na tanke kriške, prekrijemo brašnom i solju i popržimo zajedno sa čistim sušenim bučinim sjemenkama do zlatne boje.

Napravimo smjesu od brašna, vode i soli kojom smo pokrili gljive koje smo potom ispržili u dosta ulja. 

Napravimo turski umak od rajčice s maslacem tako da u tavu ubacimo maslinova ulja i maslaca zajedno sa začinima. Nakon toga dodajemo sjeckanu rajčicu dok umak ne dobije gustu konzistenciju.

Prilikom serviranja prvo stavimo pesto od maslina i gljiva, a na njega položimo junetinu i pržene gljive, i sve ukrasimo umakom od rajčice te čipsom od buče i bučinih sjemenki.

 

image

Fabricio Vežnaver, hrvatski kuhar 2021. godine i gastro konzultant Tommyja, pratio je i rad Meere Alnaqbi

Joško Ponoš/Cropix

 

Sve namirnice potrebne za ovaj recept potražite u najbližoj Tommy prodavaonici.

__________________________________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tommyjem.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 17:36